A A+ A++

To bardzo prosty przepis, dzięki któremu szybko przygotujesz te pyszne minichlebki na kolację czy śniadanie.

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 400 ml kefiru
  • jajko
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej

Przygotowanie:

Odmierz mąkę i wbij do niej jajko, dodaj sól i sodę oczyszczoną. Dolej kefir. Wszystko dokładnie wymieszaj i wyrób ciasto. Możesz to zrobić ręcznie lub za pomocą haka od robota kuchennego.

Ciasto powinno być ciągnące się i lekko klejące do rąk.

Przełóż wyrobione ciasto na stolnicę obficie posypaną mąką, podziel je na około 10 części i z każdej zrób placuszek o grubości około pół centymetra.

Patelnię dobrze rozgrzej i z każdej strony podpiecz prozaki, nie używaj do tego żadnego tłuszczu.

Ciasto można przygotować wieczorem i przez noc przechować w lodówce, rano tylko uformować proziaki i upiec na patelni. Pyszne i ciepłe śniadanie gotowe!

Podawaj je ciepłe, dodatkami może być oliwa, masło czosnkowe czy twarożek ze szczypiorkiem.

Zobacz także:

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułBierna agresja – niewidzialna przemoc, której doświadczamy codziennie
Następny artykułZapomniane miasta