To bardzo prosty przepis, dzięki któremu szybko przygotujesz te pyszne minichlebki na kolację czy śniadanie.
Przygotowanie:
Odmierz mąkę i wbij do niej jajko, dodaj sól i sodę oczyszczoną. Dolej kefir. Wszystko dokładnie wymieszaj i wyrób ciasto. Możesz to zrobić ręcznie lub za pomocą haka od robota kuchennego.
Ciasto powinno być ciągnące się i lekko klejące do rąk.
Przełóż wyrobione ciasto na stolnicę obficie posypaną mąką, podziel je na około 10 części i z każdej zrób placuszek o grubości około pół centymetra.
Patelnię dobrze rozgrzej i z każdej strony podpiecz prozaki, nie używaj do tego żadnego tłuszczu.
Ciasto można przygotować wieczorem i przez noc przechować w lodówce, rano tylko uformować proziaki i upiec na patelni. Pyszne i ciepłe śniadanie gotowe!
Podawaj je ciepłe, dodatkami może być oliwa, masło czosnkowe czy twarożek ze szczypiorkiem.
Zobacz także:
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS