A A+ A++

Od pysznych makaronów po intrygujące desery, dania z restauracji “Prosta Pasta” są teraz dostępne dla każdego, kto pragnie odtworzyć magię tej kolacji w swoim własnym domu. Z Lubellą każdy może odtworzyć restauracyjne doświadczenie niewielkim kosztem.

Gotowi na kulinarne odkrycia?

PRZEPIS 1 – przystawka

Kolanka / cukinia / chilli / wędzony twaróg

Składniki (1 porcja):

50 g makaronu Lubella kolanka

2 plastry cukinii

łyżka oliwy

ząbek czosnku

10 g cebuli

tymianek

chilli

sól i pieprz

25 g wędzonego twarogu 

Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu. Odkrój wzdłuż dwa cienkie plastry cukinii i zgrilluj je na patelni z jednej strony. Następnie na tę samą patelnię wlej małą łyżkę oliwy, podsmaż czosnek, cebulę, gałązkę tymianku oraz chilli (ilość dostosuj do własnych preferencji). Po chwili dodaj ugotowany makaron, dopraw solą i pieprzem do smaku. Plastry cukinii zwiń w okrąg i wypełnij go makaronem. Całość posyp wędzonym twarogiem.

Całość możesz udekorować chipsem z makaronu spaghetti. Aby go przygotować wrzuć na gorący olej ugotowaną nitkę makaronu i smaż przez około pół minuty. 

1 porcja: 8 zł

2 porcje: 12 zł

PRZEPIS 2 – danie główne

Pióra / szynka wędzona / pieczarki / sos serowy 

Składniki (1 porcja):

100 g makaronu Lubella pióra

szczypta cukru

25 g cebuli

łyżka oliwy

3-4 pieczarki

100 g śmietany 36%

sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku

50 g serka topionego

natka pietruszki

25 g szynki dojrzewającej

Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu. Na rozgrzaną patelnię wsyp szczyptę cukru oraz pokrojoną w pióra cebulę. Całość karmelizuj ok 4-5 minut na średnim ogniu. Ściągnij cebulę z patelni. Na tę samą patelnię wlej łyżkę oliwy i podsmaż pokrojone wcześniej pieczarki. Gdy pieczarki będą gotowe dolej śmietanę 36%. Całość dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. Dodaj serek topiony, natkę pietruszki oraz wcześniej ugotowany makaron.

Całość udekoruj drobno pokrojoną szynką wędzoną oraz chipsem. Jak go przygotować? Ukrój cienki plaster szynki dojrzewającej i piecz go przez 15 minut w 140 stopniach. 

1 porcja: 11,50 zł

2 porcje: 20 zł

PRZEPIS 3 – danie główne

Spaghetti / marynowana dynia / pomidorki / mascarpone 

Składniki (1 porcja):

100 g dyni piżmowej

kardamon, cynamon, imbir

cytryna

5 pomidorków koktajlowych

100g makaronu Lubella spaghetti

25 g cebuli

łyżka oliwy

100 g śmietany 36%

50 g serka mascarpone (lub inny kremowy serek – Philadelphia i podobne)

chilli

sól i pieprz

opcjonalnie garść pistacji do dekoracji

Dynię pokrojoną w niedużą kostkę zamarynuj w kardamonie, cynamonie, imbirze i soku z cytryny przez ok pół godziny. Pomidorki podsmaż na suchej patelni do zbrązowienia. 

W międzyczasie ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu. Na rozgrzaną patelnię wlej łyżkę oliwy i podsmaż cebulkę, a następnie dodaj marynowaną dynię. Do podsmażonych składników dodaj śmietanę 36%, serek mascarpone (lub zamiennik), chilli i ugotowany makaron. Wyłóż makaron na talerz, udekoruj pomidorkami oraz opcjonalnie pokruszonymi pistacjami.

Aby estetycznie podać makaron spaghetti nawiń go na widelec i delikatnie zsuń na talerz. Teraz Twoje danie będzie wyglądało, jak z prawdziwej restauracji! 

1 porcja: 11 zł

2 porcje: 19 zł

PRZEPIS 4 – deser

Pudding makaronowy / wanilia / gruszka / pistacje

Składniki (1 porcja):

gruszka

75 g makaronu Lubella muszelki

300 ml mleka

pół laski wanilii lub zamiennie cukier wanilinowy

Garść pistacji lub zamiennie innych, ulubionych orzechów 

Na patelni ze szczyptą cukru skarmelizuj kilka plasterków gruszki, resztę gruszki pokrój w drobną kostkę. Ugotuj makaron w 300 ml mleka z połową laski wanilii do miękkości mieszając co jakiś czas.

W międzyczasie upiecz pistacje w 180 stopniach przez 4-6 minut. Ugotowany makaron wymieszaj z gruszką, wyłóż na talerz, udekoruj karmelizowaną gruszką oraz przestudzonymi i posiekanymi pistacjami. 

Użyj małej miseczki, filiżanki lub czarki, aby nadać kształt babeczki swojemu puddingowi. Tak podany deser na pewno zachwyci gości Twojej domowej restauracji!

1 porcja: 11,50 zł

2 porcje 18 zł

Cały koszyk zakupowy: 32 zł

PRZEPIS 5 – deser

Szarlotka / pióra pełnoziarniste / lody / karmel

Składniki (1 porcja):

130 g cukru

25 g śmietanki 36%

10 g masła

75 g makaronu Lubella pióra pełnoziarniste

jabłko

cynamon, goździki, kardamon i imbir

opcjonalnie lody waniliowe

orzechy włoskie lub inne ulubione

Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu. Obrane jabłko pokrój w kostkę i przełóż do garnuszka z 50 g cukru, cynamonem, goździkami, kardamonem i imbirem. Całość usmaż do uzyskania jednolitego musu. Na patelni rozgrzej 30g cukru do powstania karmelu i obtocz w nim orzechy włoskie. Zostaw do ostygnięcia. Ugotowany makaron wymieszaj z musem jabłkowym, wyłóż na talerz, udekoruj orzechami i podawaj z kulką lodów waniliowych. Do dekoracji możesz wykorzystać sos karmelowy własnej roboty.

Aby przygotować sos karmelowy rozpuść 50 g cukru na patelni do powstania karmelu, zalej śmietanką i dodaj masło. Całość wymieszaj do uzyskania konsystencji sosu.

1 porcja: 9 zł

2 porcje: 14,60 zł

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułInformacje dotyczące zdarzeń w powiecie opoczyńskim
Następny artykułWałbrzych. Pijany kierowca wjechał autem w wiatę. Mężczyzna miał blisko 2,5 promila