Europejskie Dni Dziedzictwa obchodzone są w Polsce od 1993 roku. Tegoroczna, 29 edycja EDD odbędzie się podczas dwóch wrześniowych weekendów – 11-12 i 18-19 pod hasłem SMAKI DZIEDZICTWA.
Zwijamy precle, pleciemy chałki, lepimy pierogi i kulamy gumiklyjzy, bo jak mawia przysłowie przez żołądek do serca, a mamy nadzieje, niemal pewność, że my Polacy kochamy nie tylko jedzenia, ale również kulturę. Posiłek to nie tylko poszczególne produkt, ale także rodzinne spotkania przy wspólnym stole, gdzie słuchamy opowieści, bawimy się i świętujemy. Niech ta edycja przypomni nam o kulturze jedzenia, kuchni tradycyjnej, regionalnej która ukazuje naszą różnorodność, a równocześnie jednoczy.
Niech będą to również opowieść dziadków, pradziadków, legendy domowe – co jadło się w czasie powstań, jak kuchnia poszczególnych zaborów różni się od siebie? Co było kiedyś przysmakiem, czym częstowano żołnierzy? Za jakim rarytasem tęskniono tuż po wojnie? Posłuchajmy co mają do powiedzenia nasi przodkowie!
Poprzez temat kulinarny podchodzimy do dziedzictwa na nowy sposób, mniej oczywisty. Warto popularyzować i upowszechniać wiedzę o tradycjach kulinarnych, które są nierozerwalnym elementem naszej historii i kultury. Warto je odkryć!
Bogactwo smaków w naszym województwie zasługuje na promocję i popularyzację dla kolejnych pokoleń. Stowarzyszenie Czas A.R.T. ze Wschowy – regionalny koordynator EDD – zaprasza do aktywnego udziału w wydarzeniu.
Więcej informacji oraz formularze do zgłoszenia imprez dostępne są na stronie na stronie EDD
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS