Projektowanie kuchni spędza sen z powiek tym, którzy właśnie kupili mieszkanie. Szczególnie, jeśli to ich pierwsze własne lokum. Nabywcy często nie wiedzą, czego potrzebują i jaki jest ich styl, ale jedno jest pewne – marzą o kuchni idealnej. Jak ją stworzyć?
To proste, unikając błędów, które potrafią mnożyć się niczym grzyby po deszczu. W projektowaniu kuchni pomoże wam mały poradnik od TechniStone®. Pomyłki i potknięcia zdarzają się nawet najlepszym, ale rzadziej tym, którzy planują. Dobry plan to klucz do sukcesu.
Nie odebrałeś jeszcze nowego mieszkania, a może remont kuchni to ostatnie, o czym myślisz? Wbrew pozorom, to idealny moment, aby właśnie nad nim się zastanowić. Zerknij na 5 zasad, których stosowanie pomaga uniknąć błędów przy projektowaniu kuchni. Im więcej masz czasu na zastanowienie się nad koncepcją, tym lepiej.
1. Planuj, planuj i jeszcze raz planuj
Aby stworzyć projekt kuchni, który wprowadzony w życie, będzie ucieleśnieniem marzeń właścicieli, potrzeba czasu. I dobrego planu. Robienie wszystkiego „na chybcika” może się udać, ale prawdopodobieństwo, że o czymś zapomnicie, coś przeoczycie wzrasta. A przecież nie o to chodzi, by szybko stworzyć byle jaką przestrzeń, która może nawet będzie ładna, nawet ciekawa i nawet da się w niej pracować, nie będzie pasowała do waszego stylu życia.
Przed wybraniem blatów, frontów, układu szafek i wyposażenia trzeba przeprowadzić „badania” w terenie, a więc pochodzić po sklepach, pooglądać wystawy, dotknąć materiałów, pootwierać szuflady, pozamykać drzwiczki. Jeśli zapoznacie się z różnymi kolekcjami, sprawdzicie, co wam się podoba i co do was pasuje.
Jednak planowanie oznacza również stworzenie budżetu. Jeśli chcecie mieć idealną kuchnię na kredyt i stać was na jego spłacanie, czemu nie? Jeśli wolicie obniżyć wymagania, aby cieszyć się nie tylko uroczym wnętrzem, ale też nie martwić o raty, spróbujcie iść na kompromis. Warto pamiętać, że kuchnia marzeń wcale nie jest synonimem kuchni najdroższej, jaką uda się znaleźć podczas wycieczek po sklepach czy studiach projektowych.
W co warto zainwestować? Materiały, które nie wyjdą z mody i nie zniszczą się łatwo. Oczywiście, o ile liczy się dla was świetny efekt, dobra jakość i zadowolenie na długie lata.
2. Stawiaj na piękno, które jest funkcjonalne
Moda jest jak uroda, przemija. Ostatecznie zawsze liczy się charakter. Jeśli wasza kuchnia będzie modna i piękna, ale bez charakteru, szybko się znudzi. Jeśli, na domiar złego, okaże się niefunkcjonalna… Cóż, trzeba będzie szykować się do kolejnego remontu.
Właśnie dlatego warto stawiać na ciekawe dodatki i rozwiązania, które ułatwiają życie. Najlepiej dwa w jednym. Dobrym pomysłem jest wybór blatu kuchennego wykonanego z konglomeratu kwarcytowego TechniStone®, który wygląda świetnie w każdej kuchni (naprawdę w każdej), jest też łatwy w czyszczeniu. Gładka, ale mocna struktura sprawia, że płyty są odporne na uszkodzenia i zarysowania.
Blaty TechniStone® przypominają wyglądem kamień, ale są lżejsze i łatwiejsze w codziennym użytkowaniu, sprzątaniu. Wykonane są z konglomeratu, czyli mieszanki naturalnych, rozdrobnionych kamieni z żywicą i pigmentami.
Kolejny plus to możliwość stworzenia blatu zintegrowanego ze zlewem, co wygląda niecodziennie i jest wygodne.
3. Zastanów się, co i jak robisz w kuchni, czyli ergonomia
Nie ma nic gorszego niż wspaniała kuchnia, z której nie da się korzystać bez złorzeczenia pod nosem. Bo zlew jest za blisko zabudowanej lodówki, a płyta indukcyjna tuż przy wysokiej szafce, więc ani naczyń nie da się umyć bez zbędnych nerwów, ani naleśników usmażyć na dużej patelni.
Zanim kupisz szafki i blaty, pomyśl, gdzie chcesz mieć wstawiony zlew (i jak duży ma być), gdzie kuchenkę, zmywarkę. Zawsze trzeba sprawdzić umiejscowienie gniazdek, instalacji, by uniknąć niepotrzebnych przeróbek.
W kuchni warto wyznaczyć strefy: gotowania, mycia, przechowywania itp. Sprawdź, jak zachowujesz się podczas gotowania i wykorzystaj wiedzę o własnych nawykach do stworzenia dobrego projektu.
4. Kuchnia nie musi być pod wymiar. Ale musi być „uszyta na miarę”
Dawniej szafki kuchenne kupowało się po prostu w sklepie. Teraz coraz częściej wybieramy się po meble do salonów, i korzystamy z porad projektantów. Specjaliści potrafią dobrze zagospodarować przestrzeń, nad którą pracują, znają architektoniczne triki, wiedzą, co zrobić, aby kuchnia była funkcjonalna. Zwykle też zwracają uwagę na potrzeby klientów i biorą je pod uwagę w projekcie.
To ważne, by mówić, czego potrzebujemy i nie myśleć, że nasze zdanie nie ma znaczenia. Jest najważniejsze! I wcale nie dlatego, że „klient nasz pan”. Chodzi o to, byśmy w swojej nowej kuchni dobrze się czuli.
Jeśli jesteś osobą, która lubi przestawiać meble, a twoja kuchnia jest na tyle obszerna, by to robić, może tylko część szafek zrób pod wymiar? Doskonałym pomysłem jest postawienie na ruchomą wyspę kuchenną, kredensy, które można stawiać na różnych ścianach itp.
5. Pomyśl o ścianach i podłodze
Kuchnia to meble i sprzęty, ale to również całe pomieszczenie. Wnętrze nie będzie pełne bez dobrze dobranych ścian i podłogi. Jeśli chcesz mieć pewność, że woda, czy inne płyny nie zaszkodzą ani jednym, ani drugim, wyłóż je konglomeratem.
TechniStone® to nie tylko blaty, ale także płyty, które sprawdzą się na ścianach za szafkami (tłuszcz im niestraszny) i na podłodze pod nimi. Łatwo je wyczyścić po sesjach gotowania i są na tyle trwałe, że upuszczenie tłuczka do mięsa, nie wyrządzi im krzywdy.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS