A A+ A++
fot. materiały prasowe

Profesjonalne noże kuchenne są podstawowym narzędziem pracy, niezbędnym podczas przygotowywania właściwie każdej potrawy. Dobry nóż nie tylko ułatwia, ale też uprzyjemnia prace w kuchni, ponadto zapewnia zadowalające efekty krojenia. Jak wybrać noże kuchenne, żeby nie żałować zakupu?

1. Profesjonalne noże kuchenne prosto z Japonii

2. Jak dbać o noże kuchenne i czym je ostrzyć?

Profesjonalny nóż kuchenny przyda się w kuchni profesjonalnej, ale też domowej. Wszędzie tam, gdzie znajdują się osoby z kulinarną pasją, które uwielbiają gotować i pragną maksymalnie uprzyjemnić sobie to zadanie. Oferta rynkowa noży kuchennych może zniechęcać, bo wybór jest duży, a w sklepach dostępne są noże za kilkanaście, jak i za kilka tysięcy złotych. Ile trzeba zapłacić za dobry profesjonalny nóż? Gdzie znaleźć najlepsze noże kuchenne?

1. Profesjonalne noże kuchenne prosto z Japonii

Od jakości kuchennego noża w dużej mierze zależy, czy gotowanie będzie Ci się kojarzyć z przyjemnością, czy też ze stresem. Właśnie dlatego warto zwrócić uwagę na noże japońskie, wyróżniające się jakością, funkcjonalnością i efektywnym wyglądem. To jedne z najlepszych noży kuchennych na świecie!

Profesjonalne noże kuchenne z Japonii wytwarzane są ze stali nierdzewnej, co pozytywnie wpływa na ich ostrość. Noże te nie odkształcają się podczas użytkowania, ponadto mogą być ostrzone pod małym kątem, dzięki czemu łatwo uzyskać ostrą krawędź tnącą.

Wybór profesjonalnych noży kuchennych jest wyborem idealnym zarówno dla profesjonalisty, jak i dla amatora. Noże te są ergonomiczne, użyteczne, a przy tym świetnie będą się prezentować w Twojej kuchni. Idealnie sprawdzą się zarówno podczas krojenia mięsa, jak i precyzyjnego filetowania ryb czy krojenia warzyw. Jeśli nie wiesz, jaki nóż wybrać, uniwersalnym wyborem na początek będzie nóż szefa kuchni. Dzięki niemu wykonasz większość czynności w kuchni.

2. Jak dbać o noże kuchenne i czym je ostrzyć?

Noże wykonane ze stali nierdzewnej są bezproblemowe w pielęgnacji. Warto pamiętać jednak o kilku prostych zasadach. Po pierwsze, wykonując daną pracę starajmy się używać noża do niej przeznaczonego. Nie wyginajmy przy tym ostrza na boki, by nie ryzykować ułamaniem narzędzia. Pamiętajmy, że krojenie twardych produktów (np. zamrożonego mięsa) stępi nóż. A żeby używanie noża było jak najbardziej bezpieczne, powinien on być ostry. Dzięki temu nie będziemy wkładać w krojenie nadmiernej siły.

Na rynku istnieje wiele systemów ostrzałek do noży. Niektórzy wolą ostrzałki manualne, inni wybierają elektryczne. Wybór tak naprawdę zależy od naszych umiejętności. Natomiast warto pamiętać, że japońskie noże kuchenne ostrzymy pod kątem około 15 stopni.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułSuski: „Antonii Macierewicz ma większą wiedzę niż prokurator odnośnie katastrofy Smoleńskiej”
Następny artykułMarczyk zaskoczył rywali