Chodzi o niektóre produkty lodowe marki Milka – desery lodowe z czekoladą w różnych formach (w pudełku, na patyku i w rożku).
Sprawę opisuje portal Polsat News. Niebezpieczny tlenek etylenu wykryto w jednej z substancji stabilizujących. “Powodem decyzji jest obecność tlenku etylenu (ETO) w jednej z substancji stabilizujących dostarczonej przez naszego dostawcę, w stężeniu niezgodnym z normami dozwolonymi przez przepisy Unii Europejskiej” – przekazano w oficjalnym komunikacie.
Przypomnijmy, że tlenek etylenu jest szkodliwy dla zdrowia, a jego obecność w żywności jest niedozwolona na terenie Unii Europejskiej.
“Stabilizatory roślinne stosowane w zakładach FRONERI w Polsce są dostarczane jako mieszanka różnych substancji stabilizujących i używane są w bardzo małych ilościach w produkcji naszych produktów lodowych, więc stężenie tlenku etylenu w gotowych produktach lodowych jest śladowe i prawdopodobieństwo wystąpienia ryzyka związanego z bezpieczeństwem żywności jest bardzo niskie” – poinformowano.
Problem w całej Europie
Polska nie jest jedynym przypadkiem, gdzie wystąpiły takie problemy. Również w innych krajach UE odkryto tlenek etylenu.
– Na podstawie informacji dostarczonych przez dostawcę możemy potwierdzić, że ten problem dotyczy Francji, Niemiec, Hiszpanii, Wielkiej Brytanii, Malty, Danii, Polski, Portugalii, Andory, Austrii, Holandii, Belgii, Grecji, Cypru i Rumunii – przekazał Piotr Kuna, Krajowy Kierownik ds. Zasobów Ludzkich i PR z Froneri w rozmowie z Polsat News.
Kuna dodał, że zidentyfikowano wszystkie produkty dotknięte ryzykiem związanym ETO.
Czytaj też:
Awantura z Gessler w roli głównej. Wytrąciła telefon niedoszłemu posłowi KonfederacjiCzytaj też:
Zaskakujące wyniki badań. Ten ekstrakt blokuje zakażenie
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS