O wycofaniu części produktów Froneri poinformowało w komunikacie na stronie internetowej. “Powodem decyzji jest obecność tlenku etylenu (ETO) w jednej z substancji stabilizujących dostarczonej przez naszego dostawcę, w stężeniu niezgodnym z normami dozwolonymi przez przepisy Unii Europejskiej” – przekazano.
Przy ostrzeżeniach wydawanych w przeszłości, Główny Inspektorat Sanitarny zwracał uwagę, że tlenek etylenu jest “substancją szkodliwą dla zdrowia” a jej obecność w żywności jest niedozwolona w UE.
Bóle głowy, mdłości i biegunka
“Stabilizatory roślinne stosowane w zakładach FRONERI w Polsce są dostarczane jako mieszanka różnych substancji stabilizujących i używane są w bardzo małych ilościach w produkcji naszych produktów lodowych, więc stężenie tlenku etylenu w gotowych produktach lodowych jest śladowe i prawdopodobieństwo wystąpienia ryzyka związanego z bezpieczeństwem żywności jest bardzo niskie” – dodano.
ZOBACZ: GIS: szkodliwy tlenek etylenu w partiach szynki, boczku i golonki firmy Dubimex
Zaznaczono równocześnie, że “kwestia ta przyczyniła się do powstałej niezgodności natury prawnej dotyczącej poziomu tlenku etylenu, który jest dopuszczalny w krajach UE” i zdecydowano się na działanie prewencyjne, aby wycofać niektóre produkty zanieczyszczenia substancji stabilizującej, oznaczonej jako E410 (zwaną również mączką chleba świętojańskiego).
Tlenek etylenu jest skalsyfikowany w unijnym rozporządzeniu jako substancja 1B – oznacza to jej rakotwórczość, mutagenność lub szkodliwy wpływ na rozrodczość. Długotrwały kontakt z dużymi ilościami substancji może powodować bóle głowy, mdłości, wymioty, biegunkę, trudności w oddychaniu i oparzenia skóry.
Kilkanaście krajów
– Na podstawie informacji dostarczonych przez dostawcę możemy potwierdzić, że ten problem dotyczy Francji, Niemiec, Hiszpanii, Wielkiej Brytanii, Malty, Danii, Polski, Portugalii, Andory, Austrii, Holandii, Belgii, Grecji, Cypru i Rumunii – powiedział polsatnews.pl Piotr Kuna, Krajowy Kierownik ds. Zasobów Ludzkich i PR z Froneri.
ZOBACZ: Lody zainfekowane bakteriami. Ich spożycie jest groźne dla zdrowia
– Jesteśmy przekonani, że zidentyfikowaliśmy wszystkie produkty, których dotyczy ta kwestia na tych rynkach – podkreślił. Poinformował, że w Polsce “jest to wycofanie częściowe i dotyczy tylko selektywnych partii kilku konkretnych produktów marki Milka”
– Nasz dostawca prowadzi dalsze badania w celu ustalenia, w jaki sposób substancja stabilizująca została pierwotnie zanieczyszczona. Produkty są wycofywane z rynku w związku z niezgodnością regulacyjną z przepisami UE – przekazał Piotr Kuna.
Zaznaczył, że koncern współpracuje z Inspektoratem Sanitarnym, aby poinformować konsumentów o wycofaniu ich z rynku.
Na stronie Froneri opublikowano załącznik z wspomnianymi artykułami. Są to desery lodowe z czekoladą w różnych formach – w pudełku, na patyku i w rożku.
Problem w całej Europie
Podobny problem odnotowano w wielu krajach Europy. Sprawę opisują hiszpańskie media.
“Przedstawiciele FACUA otrzymali listę wycofywanych lodów od pracowników hiszpańskich sieci handlowych. Według danych aktywistów, wycofane zostaną lody 46 marek Nestle, produkowanych w przedsiębiorstwach Froneri, w tym Nestlé, Milka, Toblerone, Nuii, Oreo, Princessa i inne. Odpowiednia lista została umieszczona na stronie organizacji” – poinformowano w komunikacie stowarzyszenia, zajmującego się ochroną praw konsumentów, opublikowanym w mediach społecznościowych. Przekazano, że został dodany do nich tlenek etylenu.
Równocześnie aktywiści zażądali, aby Nestlé i Froneri “działały w sposób przejrzysty i upubliczniły pełną listę produktów, których dotyczy problem”. Podkreślili, że można je znaleźć w placówkach gastronomicznych i supermarketach i zaznaczyli, że jedynym producentem, który dotychczas upublicznił listę produktów, które zostaną wycofane, jest koncern Mars – poinformował on, że chodzi o niektóre lody M&M’s, Snickers i Twix.
Froneri zapewnia, że współpracuje z hiszpańskimi organami ds. zdrowia, aby wycofać wszystkie dotknięte partie z punktów sprzedaży. Wyjaśniono, że “nawet w przypadku spożycia produktu, na który może mieć wpływ ten incydent, i w oparciu o na podstawie analizy zewnętrznej i wewnętrznej jest wysoce nieprawdopodobne, że będzie stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów”.
Komisja Europejska komentuje
– Bezpieczeństwo produktów spożywczych wprowadzanych na rynki UE ma ogromne znaczenie dla Komisji Europejskiej. Właśnie dlatego wdrożyliśmy system, system wczesnego ostrzegania o żywności i paszach (RASFF), aby zapewnić szybką wymianę informacji przez państwa członkowskie i umożliwić ich szybką skoordynowaną reakcję w przypadku wykrycia zagrożeń dla zdrowia publicznego – oznajmił Stefan De Keersmaecker.
– Po wykryciu tlenku etylenu (ETO), pestycydu zakazanego w UE, w dodatku do żywności używanym do produkcji produktów przetworzonych, zwłaszcza lodów, Komisja odbyła trzy spotkania z państwami członkowskimi w celu wypracowania wspólnego podejścia w tym temacie. Stanowisko Komisji, poparte przez wszystkie państwa członkowskie, jest takie, że produkty spożywcze, o których wiadomo, że zostały wyprodukowane z dodatkiem mączki chleba świętojańskiego (E410), w której stwierdzono zanieczyszczenie ETO, należy wycofać z rynku i odzyskać od konsumentów – dodał.
rsr/bas/polsatnews.pl
Czytaj więcej
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS