A A+ A++

 

Według badań naukowych istnieją trzy główne typy podatności na uzależnienie. Pierwszy z nich, określany jako “męski”, charakteryzuje się tendencją do rozwoju uzależnienia już u młodych ludzi, którzy zaczynają spożywać alkohol bardzo wcześnie, często od 16. roku życia. W wielu przypadkach jest to dziedziczone z pokolenia na pokolenie, przekazywane z ojca na syna. Osoby te często mają skłonności do alkoholizmu, a picie alkoholu towarzyszy im przez długie lata i stosunkowo późno rozpoczynają leczenie. Tego rodzaju picie staje się toksyczne po wielu latach, nawet po dwudziestu lub więcej.

Drugi typ, zwany “żeńskim”, obejmuje zarówno kobiety, jak i mężczyzn, którzy stają się uzależnieni po kilku latach regularnego picia. Nawet po 5-7 latach obserwujemy takie zmiany w organizmie, jak w typie męskim po ponad 20. latach. Dlatego też kobiety, z powodu odmiennej budowy ciała, w którym jest mniej wody, a więcej tłuszczu, uzależniają się szybciej. Zresztą, do szybszego uzależnienia kobiet predestynują także hormony – estrogeny.

 

RÓŻNA TOLERANCJA NA ALKOHOL

 

Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), osoby o zmniejszonej aktywności dehydrogenazy mogą być podatne na uzależnienie nawet przy spożyciu niewielkiej ilości alkoholu. Ta enzymatyczna substancja przekształca alkohol w aldehyd octowy, który może prowadzić do zakwaszenia organizmu i wywoływać toksyczne działanie na mózg. Dodatkowo, indywidualna tolerancja na alkohol odgrywa istotną rolę w kształtowaniu się uzależnienia. Wiele czynników, takich jak predyspozycje genetyczne, środowiskowe warunki oraz obecność chorób somatycznych, może wpływać na skłonność jednostki do spożywania alkoholu w większych lub mniejszych ilościach.

 

Alkohol jest substancją, która powoduje wytwarzanie dopaminy i nawet dwukrotne zwiększanie ilości endorfin. Zwane są “hormonami szczęścia”, dają poczucie zadowolenia, ale w tym przypadku, zamiast być wytwarzane np. przez aktywność fizyczną, powstają dzięki sztucznym stymulantom.

Osoby uzależnione często mają niskie poczucie własnej wartości, a pijąc alkohol, dodają sobie animuszu, energii, pewności siebie. Robią to regularnie, z czasem zwiększa się ich tolerancja na wysokoprocentowe trunki i w ten sposób uzależniają się. Także niedobór serotoniny może wpływać na szybsze uzależnienie od alkoholu, ponieważ w pewien sposób dla osoby pijącej stanowi pewien rodzaj lekarstwa, pobudzając układ nagrody.

 

Więcej na: www.wolmed.pl

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułPolacy kochają “adriatycki raj”. Ale to może się zmienić. Bo za wakacje zapłacą więcej niż rok temu
Następny artykułDzika Noc – Europejska Noc Muzeów w Muzeum Miasta Gdyni