A A+ A++

10 października 2021 (niedziela) w godz. 14.00-15.30 w Muzeum Wsi Lubelskiej odbędą się Obieraczki kapuściane!

Kiszona kapusta to obowiązkowy element kuchni polskiej, zwłaszcza zimą. A jak wygląda jej przygotowanie i jakie czynności były z tym związane, będzie można zobaczyć w najbliższą niedzielę w lubelskim skansenie w pobliżu zagrody z Teodorówki (sektor Roztocze).
Zwyczaj zbiorowego kiszenia kapusty zostanie przedstawiony przez zespół obrzędowy z Kocudzy. Scenariusz prezentowanego widowiska został opracowany w oparciu o tradycje, jakie miały miejsce w okolicach Biłgoraja. Gospodynie i gospodarze z Kocudzy pokażą: obieranie, siekanie kapusty za pomocą tasaka, zakwaszanie beczki żytnią mąką, sposoby układania w niej kapusty – w główkach, a także posiekanej. Wszystko odbędzie się w wesołej atmosferze, z towarzyszeniem kapeli ludowej. Współorganizatorem wydarzenia „Obieraczki kapuściane” jest Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi. Także w najbliższą niedzielę, o godz. 15:30 odbędzie się Msza św. w kościele z Matczyna (sektor Miasteczko).
Bilety wstępu do Muzeum: 20 zł/normalny, 10 zł/ulgowy
kobniety w strojach ludowych obierają kapustę aby ją zakisić
chłopi siekający kapustę w wielskiej drewnianej beczce

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułNetflix w końcu pokazał Vesemira – Filmoteka Joe Monstera
Następny artykułAktualizacja Programu Ochrony Środowiska dla Gminy Wieluń