W dniach 21 i 22 sierpnia 2021 r. w Grucznie ( województwo Kujawsko – Pomorskie) miał miejsce „Festiwal Smaku”, podczas którego silnym akcentem była gościnna obecność wystawcy z terenu powiatu limanowskiego – suski sechlońskiej.
Suska sechlońska to produkt regionalny wytwarzany metodą tradycyjną wyłącznie na terenie gmin: Laskowa, Łososina, Dolna, Czchów, Gnojnik, Iwkowa, Gródek nad Dunajcem oraz Lipnica Murowana. Nazwa „suska sechlońska” wywodzi się z miejscowej gwary oraz nawiązuje bezpośrednio do sposobu oraz głównego miejsca wytwarzania, miejscowości Sechna (gmina Laskowa) – oznacza śliwkę suszoną, podwędzaną metodą tradycyjną w tzw. „suśniach”. Produkt cechuje się wyjątkowym aromatem, smakiem oraz wieloma cennymi dla zdrowia wartościami odżywczymi. Znajduje się w krajowym rejestrze, wpisany jako Produkt Tradycyjny, a w 2010 został zarejestrowany przez Komisję Europejską jako polski produkt regionalny ze znakiem Chronione Oznaczenie Geograficzne.
Przysmaku z powiatu limanowskiego mieli okazję spróbować goście „Festiwalu Smaku” w Grucznie, którzy chętnie odwiedzali stoisko promocyjne wystawcy.
Suska sechlońska to godny reprezentant” bogatej tradycji kulinarnej naszego powiatu, a po ostatniej prezentacji z pewnością zyska szersze uznanie nie tylko wśród Małopolan, ale też w innych regionach kraju.
Festiwal w Grucznie był w świetną okazja by pokazać potencjał oraz wartość lokalnych produktów od dawna obecnych w kuchni naszego regionu i będących składnikami wielu tradycyjnych dań.
Więcej informacji o wynikach Festiwalu w Grucznie w poszczególnych kategoriach można znaleźć TUTAJ.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS