A A+ A++

Drugi dzień (23.05.2023) projektu „Historia w gotowaniu zapisana” należała do młodzieży polskiej. Uczniowie Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego z Giżycka uczyli podopiecznych z Alytaus profesinio rengimo centras gotowania zupy zwanej zarzucajką. To pochodząca z Mazowsza mało znana strawa wracająca w ostatnim czasie do łask kucharzy. Coś pomiędzy góralską kwaśnicą, a północnym kapuśniakiem. Do tego młodzież z obu krajów lepiła i gotowała tradycyjne pierogi z grzybami. Na koniec była prawdziwa uczta: deser lodowy z gorącymi malinami, bitą śmietaną i gorzką czekoladą. Po zajęciach kulinarnych odbyły się zajęcia z edukacji ekologicznej dotyczącej pszczół i miodów. Po zajęciach „szkolnych” młodzież udała się też do muzeum, gdzie metal i kamień przemieniono w prawdziwe dzieła sztuki. Projekt finansowany z Polsko-Litewski Fundusz Wymiany Młodzieży.

Źródło: Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy im. J. Brzechwy w Giżycku

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułPowiat Giżycko: Majowe Święto Książki w bibliotece w Rynie
Następny artykułPrzerobiła suknię ślubną babci. “Zniszczyłaś ją”