Cukrzyca – nie boli, zabiera zdrowie po cichu. Jest chorobą, na którą cierpi pół miliarda ludzi na świecie. W Polsce choruje na nią ok. 3 mln osób. Przewiduje się, że do 2030 roku ponad 10% polskiej populacji będzie chorowało na cukrzycę.
95% stanowi Cukrzyca typu 2, która należy do grupy chorób cywilizacyjnych, czyli determinowanych przez styl życia.
Choroba może nie dawać żadnych objawów przez wiele lat, dlatego ciągle jest zbyt późno rozpoznawana, nierzadko przy okazji zawału serca czy udaru mózgu.
Cukrzyca nie dając żadnych objawów, uszkadza organizm, naczynia krwionośne i nerwy obwodowe.
Do grupy ryzyka należą osoby:
- z nadwagą, otyłością
- z cukrzycą w rodzinie
- mało aktywne fizycznie
- chorujące na nadciśnienie tętnicze, zaburzenia lipidowe
- po zawale serca, udarze mózgu
- kobiety po przebytej cukrzycy ciążowej i kobiety, które urodziły dziecko o masie ciała > 4 kg.
Rozwojowi cukrzycy typu 2 sprzyja:
- niewłaściwa dieta
- otyłość (aż 90 proc. chorych na cukrzycę jest otyłych)
- siedzący tryb życia.
Nieleczona lub niewłaściwie leczona może prowadzić do:
- angiopatii – uszkodzenia naczyń krwionośnych
- nefropatii – uszkodzenia nerek
- retinopatii – uszkodzenia wzroku.
Zmiana stylu życia skutkująca:
- redukcją masy ciała,
- zwiększeniem aktywności fizycznej,
- modyfikacją struktury diety,
może obniżyć ryzyko wystąpienia cukrzycy nawet o 58%.
Ważne elementy diety w zapobieganiu cukrzycy typu 2 to:
- regularne posiłki – zacznij dzień od śniadania, a ostatni posiłek spożyj co najmniej 2 godziny przed snem,
- dieta obfita w warzywa i owoce – codziennie zjedz 3-4 porcje warzyw i 1-2 porcji owoców,
- spożywanie kwasów tłuszczowych z rodziny n-3, których głównym źródłem są ryby morskie,
- włączenie do diety orzechów i nasion,
- zwiększenie udziału błonnika i jogurtu naturalnego – wpływają na mikrobiotę jelitową, co wywiera korzystne działanie na tolerancję glukozy,
- wypijanie 2 l płynów dziennie – najlepiej wody, całkowicie skreśl napoje z dodatkiem cukru.
Czego należy unikać w diecie:
- czerwonego mięsa, zwłaszcza przetworzonego,
- izomerów trans nienasyconych kwasów tłuszczowych – ich źródłem są tłuszcze cukiernicze, przemysłowo wytwarzane ciasta i ciasteczka, czekolady, batoniki, fast foody, a także niektóre twarde margaryny,
- nasyconych kwasów tłuszczowych NKT – zawarte są w tłuszczach zwierzęcych oraz
- olejach palmowym i kokosowym,
- fruktozy oraz sacharozy, które są stosowane do słodzenia napojów i innych produktów, jako cukry dodane. Powodują nasilenie oporności na insulinę, przyczyniają się do hipertriglicerydemii i nadciśnienia tętniczego.
TO WAŻNE!
Cukier w diecie nie jest nam potrzebny, sprzyja jedynie otyłości.
Łatwiej jest ograniczyć się w jedzeniu, gdy nie spożywa się cukru!
Cukier może pobudzać apetyt, ponieważ stymuluje wydzielanie insuliny w organizmie.
Ile cukru jesz?
Według GUS statystyczny Polak rocznie spożywa ok. 42 kg cukru!
Niemożliwe!?
- W ostatnich latach spożycie cukru dodanego bardzo wzrosło.
- Nawet, gdy nie słodzisz, unikasz słodyczy i słodkich napojów jesz cukier.
- Cukier dodawany jest często do potraw jako polepszacz smaku.
- Jako cukier dodany określa się cukier lub syrop dodawany w procesie produkcji żywności oraz ten dostępny na naszym stole.
- Cukrem dodanym może być cukier biały i brązowy, syrop kukurydziany, fruktozowy i klonowy, melasa cukrowa, dekstroza krystaliczna i miód.
- Jest obecny w większości produktów spożywczych, począwszy od parówek, wędlin, ketchupu po fasolkę w słoiku.
- Z badań wynika, iż napoje gazowane i energetyzujące są największym źródłem cukru (35,7%), następnie wody smakowe, lemoniady, nektary i napoje owocowe.
Polecamy:
Źródło informacji: https://www.facebook.com/akademianfz/
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS