Drewno to materiał często pojawiający się w naszej kuchni. Wykonywane są z niego łyżki, szpatułki, miseczki oraz oczywiście deski do krojenia. Te ostatnie używane są w naszych kuchniach niemal każdego dnia. Czy zdajesz sobie jednak sprawę z faktu, że takie deski potrzebują odpowiedniej pielęgnacji?
Drewniane deski kuchenne używane są w naszych domach właściwie codziennie. Kroimy na nich pieczywo, ale także składniki do gotowania potraw takie jak warzywa, owoce oraz mięso. Produkty te wydzielając soki, potrafią odbarwić powierzchnię deski. Oprócz klasycznego mycia deski po każdym użyciu warto więc także raz na jakiś czas wykonać bardziej dogłębną pielęgnację, która pozwoli pozbyć się odbarwień oraz bakterii.
Sprawdź także: Wsyp do miski i połóż obok okna, a wilgoć zniknie w mgnieniu oka
Ten trik sprawi, że twoja drewniana deska znów będzie wyglądać jak nowa!
Drewno to materiał piękny i bardzo wdzięczny, jednak wymagający odpowiedniej pielęgnacji. Mając w domu drewnianą deskę, warto od czasu do czasu zafundować jej dogłębne oczyszczanie. Aby je wykonać potrzebna ci będzie sól oraz ocet.
Na samym początku warto dobrze zmoczyć powierzchnię deski oraz sparzyć ją wrzątkiem z czajnika. Następnie posypujemy deskę solą oraz wcieramy ją kolistymi ruchami. Sól w tym przypadku zadziała niczym papier ścierny, zdejmując z deski jej zewnętrzną warstwę i pozbywając się tym samym powierzchownych plam.
Kolejnym krokiem jest polanie deski octem. Ocet wykazuje działanie bakteriobójcze i odkażające, dodatkowo jest on także świetny do wybawiania niektórych plam oraz neutralizacji zapachów. Na koniec całą deskę spłukujemy obficie wodą i pozostawiamy do wyschnięcia.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS