Jeśli masz już dosyć gotowych soków ze sklepu i chcesz wypróbować nowe, nietypowe mieszanki, postaw na własnoręczne wyciskanie soku. Do tego celu przyda się zarówno sokowirówka, jak i wyciskarka wolnoobrotowa. Nowoczesne urządzenia nie są drogie, ale lepiej zastanów się, które urządzenie spełni twoje wymagania.
Szybkość kontra możliwości
Różnice między wyciskarką a sokowirówką wynikają z ich budowy i specyfiki działania. Wyciskarka wolnoobrotowa działa o wiele dłużej niż sokowirówka, jednak jest w stanie pozyskać zdecydowanie więcej soku. Różnica tkwi również w konsystencji, napój z sokowirówki jest bardziej wodnisty, podczas gdy sok z wyciskarki jest gęstszy, przypomina konsystencją nieco rozrzedzony koktajl.
Dzieje się tak, ponieważ sokowirówka działa na zasadzie drobnych noży, które podczas obracania się z ogromną prędkością rozdrabniają owoce i w skutek działania siły odśrodkowej sok spływa do zewnętrznego pojemniczka. Tymczasem w przypadku wyciskarki owoce są miażdżone i rozcierane przy pomocy ślimaka. Resztki z wyciskarki są więc o wiele bardziej suche niż te z sokowirówki, gdyż więcej soku ląduje w szklance.
Zwróć uwagę na parametry
Przed zakupem należy zwrócić uwagę przede wszystkim na:
Moc– im będzie większa, tym szybciej i skuteczniej będzie w stanie działać urządzenie. W przypadku sokowirówek duża moc przekłada się na liczbę obrotów ostrzy i to, jak radzą sobie z rozdrabnianiem twardszych owoców i warzyw. W wyciskarkach większa moc oznacza większą prędkość obracania się ślimaka.
Budowa– niezależnie od tego, jakie urządzenie wybierzesz, powinno mieć ono możliwie jak najprostszą budowę – w ten sposób oszczędzisz sobie uciążliwego mycia komponentów. Pamiętaj, że wyciskarki wolnoobrotowe mogą sprawiać więcej problemów z myciem, nie wszystkie komponenty da się myć w zmywarce.
Wielkość otworu – zmorą tańszych sokowirówek i wyciskarek jest stosunkowo niewielki otwór, przez który należy wkładać owoce. To wymusza na nas więcej pracy przy rozdrabnianiu produktów i sprawia, że przygotowanie soku trwa jeszcze dłużej.
Napęd – część urządzeń ma kilka trybów pracy przeznaczonych dla poszczególnych produktów. Wyższe obroty nie zawsze oznaczają lepszą jakość soku, są raczej przeznaczone dla twardszych owoców i warzyw.
Sokowirówka czy wyciskarka, co wybrać?
Przed zakupem wyciskarki bądź sokowirówki zastanów się nad tym, w jaki sposób planujesz jej używać. Przede wszystkim musisz pomyśleć o tym, jakie warzywa i owoce planujesz przetwarzać. Przy wyciskaniu soku z jabłek, pomarańczy, pomidorów czy buraków sokowirówka sprawdzi się znakomicie, jeśli jednak myślisz o nieco trudniejszych do wyciśnięcia roślinach liściastych takich jak jarmuż lub drobnych i wyjątkowo miękkich owocach z mnóstwem pestek, znacznie lepszym rozwiązaniem będzie wyciskarka. Pamiętaj również, że wyciskarka jest w stanie zaoferować więcej soku z tej samej liczby warzyw czy owoców.
Zastanów się również nad tym, czy planujesz wypić sok od razu po przygotowaniu, czy może chcesz go przechowywać. Przyjmuje się, że sok z wyciskarki można z powodzeniem przechowywać przez dwadzieścia cztery godziny w lodówce, pod warunkiem, że będzie szczelnie zamknięty przy możliwie jak najmniejszym dostępie powietrza. Wybierając model warto zastanowić się również nad tym, czy łatwo utrzymać go w czystości. Z reguły wyciskarki są trudniejsze w czyszczeniu od sokowirówek i jeśli zależy ci na czasie, lepiej zainwestować w sokowirówkę o możliwie jak najprostszej budowie.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS