A A+ A++

– Gdyby marnotrawstwo żywności było krajem, miałoby trzecią co do wielkości emisję gazów cieplarnianych na świecie, zaraz po Stanach Zjednoczonych i Chinach – powiedział “BBC News” Richard Swannel, dyrektor ds. rozwoju z brytyjskiej organizacji pozarządowej Wrap, współautor opublikowanego raportu “Food Waste Index 2021”.

– 923 miliony ton marnowanej żywności każdego roku zapełniłoby 23 miliony 40-tonowych ciężarówek. – dodał.

– Musimy naprawić system żywnościowy, jeśli chcemy stawić czoła zmianom klimatycznym, a jednym z priorytetów jest radzenie sobie z odpadami – stwierdził Swannel.

74 kg jedzenia rocznie

Eksperci informują, że przeciętna osoba wyrzuca blisko 74 kg jedzenia rocznie. – Jesteśmy tak przyzwyczajeni do marnowania żywności, że zapomnieliśmy o jej wartości i koszcie wyżywienia rosnącej populacji na świecie. Czy nam się to podoba, czy nie, my w naszych domach jesteśmy najbardziej znaczącą częścią problemu – mówił Marcus Gover, szef Wrap, cytowany przez “Global Citizen”.

ZOBACZ: Produkty za 5 funtów. Skandal ws. paczek żywnościowych dla dzieci z ubogich rodzin

Również Inger Andersen, dyrektor wykonawcza UNEP, uważa, że rozwiązanie problemu zależy w głównej mierze od indywidualnych obywateli. – Ograniczenie marnotrawienia żywności ograniczyłoby emisje gazów cieplarnianych, spowolniłoby niszczenie przyrody przez przekształcanie terenu i zanieczyszczenie, zwiększyłoby dostępność żywności, a tym samym zmniejszyło głód i zaoszczędziło pieniądze w czasie globalnej recesji – powiedziała.

Andersen zaapelowała również do “firm, rządów i obywateli na całym świecie, aby wykonali swoją część pracy”, która może pomóc w ochronie planety.

Trzeba podjąć działania

UNEP przekazał, że planuje powołać eksperckie grupy robocze. Mają one pomóc krajom w prowadzeniu rejestracji zmarnowanej żywności i pomiarach, które zostaną opublikowane w przyszłorocznym sprawozdaniu. Agencja chce również – przy współpracy z państwami – opracować strategię, która ma zapobiegać marnotrawstwu.

ZOBACZ: Co nie powinno trafić do kanalizacji? Nietypowe przedmioty w ściekach

Przedstawicielka UNEP – Clementine O’Connor – zaapelowała także o “rozsądne gospodarowanie odpadami niejadalnymi”. – Nawet jeśli niektóre z tych odpadów nie mogą być spożywane przez ludzi, to przecież istnieją przyjazne dla środowiska sposoby zarządzania nimi. Na przykład poprzez przekierowanie ich na paszę dla zwierząt lub kompostowanie – powiedziała.

– Jeśli nie podejmiesz działań dotyczących marnowania żywności, to potrójna strata. Nie tylko wyrzucamy żywność, ale także wszystkie zasoby naturalne i finansowe, które zostały przeznaczone na jej produkcję. Dokonajmy więc potrójnej wygranej – podsumowała Martina Otto, współautorka opublikowanego raportu.

Twoja przeglądarka nie wspiera odtwarzacza wideo…

rsr/prz/ Global Citizen, polsatnews.pl

Czytaj więcej

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułSą wstępne koncepcje zagospodarowania parku
Następny artykułNajlepsze lokaty na 6 miesięcy. Ranking na marzec 2021