Marek Krzysztofiak SJ – Watykan
„Jeśli kiedykolwiek spotkałeś dziecko w stanie ostrego niedożywienia, nigdy tego nie zapomnisz” – podkreśla Catherine Russell.
Niedożywienie i spadek liczby szczepień to śmiertelna mieszanka
Kryzys żywnościowy wynika z ekonomicznych skutków pandemii, wojny na Ukrainie i wojen w innych częściach świata oraz suszy spowodowanej zmianami klimatycznymi. UNICEF na szczycie państw G7 zaapelowało o wygospodarowanie 1,2 mld dolarów na zaspokojenie niezbędnych potrzeb najmłodszych.
Według opublikowanego ostatnio raportu ONZ „Stan bezpieczeństwa żywnościowego i odżywiania na świecie” w 2021 r. 828 mln ludzi cierpiało z powodu głodu. To 46 mln więcej niż w 2020 r. i ponad 150 mln więcej od początku pandemii. Łącznie w 2021 r. około 2,3 mld ludzi pozbawionych było bezpieczeństwa żywnościowego, z czego 924 mln (11,7 proc. światowej populacji) w dużym stopniu, co oznacza wzrost o 207 mln w ciągu dwóch lat.
45 mln dzieci poniżej pięciu lat cierpiało z powodu najbardziej śmiertelnej formy niedożywienia, która zwiększa ryzyko śmierci nawet 12-krotnie w niemowlęctwie, a 149 milionów cierpiało na zahamowanie wzrostu i rozwoju.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS