A A+ A++

Niektóre składniki odżywcze zawarte w pożywieniu mają w sobie wielką moc. Potrafią dodać energii, zwiększyć sprawność intelektualną, a przy okazji wspaniale smakują. Wielu rodziców zadaje sobie pytanie, co dziecko może jeść. Czy przekąski to dobry wybór? Jakie produkty są najlepsze? Specjaliści twierdzą, że mięso i ryby dostarczają wartościowego białka, które jest niezbędne w okresie wzrastania. Jego niedobór może skutkować anemią, a nawet osłabioną odpornością. Ważne są też oczywiście warzywa – to źródło cennych witamin i minerałów. Na talerzu malucha nie powinno ich brakować, ale jak przekonać dziecko do jedzenia zdrowych posiłków? Wystarczy odrobina wyobraźni oraz Sokoliki, dzięki którym możecie przygotować:

Ośmiorniczki z parówek

Trudno zaprzeczyć – prawie każde dziecko lubi parówki. To dlatego, że są pyszne i szybko się je zjada. Zwykle gotujemy je w wodzie i kładziemy na talerz, ale możemy też pokusić się o ciekawszą formę podania. Co powiecie na smażone octopusy? Do zrobienia “macek” będą potrzebne Sokoliki mini paróweczki z szynki, które są doskonałym źródłem białka i nie zawierają wzmacniaczy smaku. Wystarczy je lekko naciąć i usmażyć na patelni. Gorące powietrze sprawi, że parówki zaczną się rozchylać i utworzą kształt ośmiornicy. Szykując klasyczne śniadanie, możemy wykorzystać parówki Sokoliki z mięsa drobiowo-cielęcego– zawierają aż 90 proc. najlepszej jakości mięsa. Dzięki temu, że nie mają osłonek, można je łatwo przyrządzić zarówno na ciepło, ale też na zimno jako przekąskę. Po Sokoliki mogą sięgać zarówno najmłodsi, jak i ich rodzice. To idealna przekąska dla osób, które zwracają uwagę na to, co jedzą i dbają o zdrowy styl życia.

Tościki z niespodzianką

Śniadania dla dzieci powinny być kolorowe i apetyczne. Ciekawą propozycją będą tosty w kształcie zwierzątek lub ulubionych postaci z bajek. Wystarczy przekroić truskawkę na pół, aby zrobić kocie uszka, a plasterki ogórka zamienić w śmieszne oczy aligatora. Z szynki zaś wytniemy całkiem zabawką małpkę. Aby ją zrobić, wystarczy użyć kilka plasterków tostowej Szynki Sokoliki. Walorem tej wędliny jest nie tylko smak, ale też bardzo wysoka jakość – w składzie znajduje się aż 90 proc mięsa z indyka. Jest na tyle delikatna, że potrafi przekonać do siebie nawet najbardziej opornego niejadka. Co więcej, może być dodatkiem do wielu dań – nie tylko tostów. Tego rodzaju szynka może być jednym ze składników tradycyjnych kanapek, zimno, zapiekanego pieczywa i warzywnych sałatek. Podobnie jak wszystkie produkty linii Sokoliki, szyneczka tostowa nie zawiera dodatku konserwantów ani chemicznych substancji.

Lunch box w stylu bento

To nic innego jak jednoporcjowy posiłek pakowany do pudełka. Jest on bardzo popularny w Japonii – wygląda jak dzieło sztuki i można go przygotować samemu w domu. Mieszkańcy kraju Kwitnącej Wiśni uważają, że bento jest formą komunikacji między rodzicami a dziećmi. Dlatego przykładają tak wielką wagę do jedzenia, które ma kojarzyć się z czymś przyjemnym. Aby sprawić radość najmłodszym, można przygotować taki box lunch na bazie lokalnych składników. Tu świetnie sprawdzi się wędzony Schabik Wieprzowy Sokoliki (zawiera 100 proc. mięsa), który można połączyć z sałatą lodową i pomidorem – całość kroimy na kawałki i zawijamy w ciasto tortillowe. Doskonałą przekąską będą też Sokoliki Kabanoski Wieprzowe z szynki lub z dodatkiem cielęciny. Dzięki temu, że są odpowiednio rozdrobnione, wędzone i podsuszone, polubi je niejeden smakosz.

Pizzerinki na bogato

Jednym z ulubionych dań dziecięcych jest pizza. Najlepiej pokryta dużą ilością sera! Warto jednak przemycić do niej więcej odżywczych składników, np. pomidora, paprykę, oliwki czy rukolę. Idealnym uzupełnieniem będą bezglutenowe kiełbaski Sokoliki z mięsa wieprzowo-cielęcego. Ich walorem jest nie tylko smak, ale również to, że są źródłem białka o obniżonej zawartości tłuszczu. Zamiast klasycznej pizzy proponujemy kompaktowe przekąski w postaci pizzerinek, które można zapakować do szkoły na drugie śniadanie, zjeść na kolację lub zabrać na piknik. Najlepiej smakują na gorąco, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by schrupać je również na zimno. Macie ochotę na więcej kreatywnych potraw z wędlinami w roli głównej? Zapraszamy do Akademii Sokolika, gdzie znajdziecie mnóstwo wypróbowanych przepisów: https://www.sokolikisokolow.pl/dla-rodzica/produkty.

Partnerem treści jest Sokołów
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułGiganci dla Świetlikowa
Następny artykułZapisy na Marsz 4 Czerwca ledwie ruszyły, a w Łodzi zgłosiło się już 400 chętnych