Z reguły dzielimy je na skrzyniowe i szufladowe. Każda z nich ma swoje wady i zalety, sprawdzi się też w innego rodzaju sytuacjach. Jeśli szukasz sprzętu dopasowanego do swoich potrzeb, sprawdź najlepsze modele ze średniej półki cenowej.
Jeżeli masz nieco większą kuchnię, z pewnością bardziej praktyczna okaże się zamrażarka skrzyniowa. Choć nieco trudniej wygospodarować dla niej miejsce, to pomieści o znacznie więcej produktów niż model szufladowy. Paradoksalnie wielkość i pojemność może być zarówno zaletą, jak i wadą. Jeżeli nie planujesz robić większych zapasów, a jedynie okazjonalnie wrzucać do niej kilka rzeczy, lepiej będzie zainwestować w mniejszy model.
To opcja dla tych, którzy przede wszystkim cenią sobie porządek. Praktyczne szuflady ułożone jedna na drugiej skutecznie chronią produkty, a dzięki temu nie musisz martwić się, że chcąc wyciągnąć coś z dna, będzie trzeba przekopywać się przez skute lodem pojemniki i woreczki. Wszystko masz na wyciągnięcie ręki wtedy, kiedy tego potrzebujesz. Jeśli nie lubisz marnować pożywienia, zawsze możesz zamrozić nadwyżkę. Warto wybrać model, który umożliwi dowolne ustawianie półek i szuflad, dzięki czemu pomieścisz żywność o większych gabarytach.
Pod tym względem należy kierować się przede wszystkim wizją, zgodnie z którą chcesz urządzić wnętrze. Jeśli wybierzesz model do zabudowy, nie będzie się niczym wyróżniać spośród innych mebli kuchennych. Trzeba mieć jednak na uwadze to, że będzie sporo kosztować. Do zabudowy nadaje się jedynie zamrażarka szufladowa, dlatego jeśli zależy ci na pojemności, lepiej pomyśleć o modelu wolnostojącym. Obudowy w różnych wersjach kolorystycznych z pewnością uda się dobrać tak, by zgrały się z resztą sprzętów.
Nawet tańsze zamrażarki mają wiele interesujących funkcji. Poza systemami takimi jak No Frost czy Low Frost liczy się również zdolność do utrzymywania temperatury. Jeśli dojdzie do awarii urządzenia lub długotrwałej przerwy w dostawie prądu, musisz wiedzieć, jak długo czasu minie, zanim rzeczy zaczną się rozmrażać. Wiele zamrażarek może utrzymywać temperaturę od kilku do kilkunastu godzin.
Jeśli uważasz, że duża zamrażarka nie zda egzaminu, gdyż i tak nie będziesz w stanie całkowicie jej wypełnić, warto przyjąć nieco inną strategię. Możesz wybrać model ze specjalną płytą, którą oddzielisz nieużywane szuflady od tych zapełnionych. Dzięki temu zaoszczędzisz sporo energii i nie musisz martwić się o to, że zabraknie ci miejsca na dodatkowe produkty.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS