Jaki smak ma fenkuł?
Słodkawa bulwa fenkułu ma charakterystyczną anyżową nutkę, co jest zasługą wysokiej zawartości olejków lotnych. Zapach świeżego, dojrzałego fenkułu czuć z daleka. Dla jednych to walor, dla innych mankament. Trudno z tym dyskutować. Nikt jednak nie ma wątpliwości co do nieprzeciętnej wartości odżywczej rośliny. Z jego nasion można przyrządzić delikatny napar, który sprawdzi się zarówno w wersji ciepłej, jak i schłodzonej. W upalnym dniu można dorzucić do przestudzonego naparu kilka kostek lodu i raczyć się domową, ziołową wersją mrożonej herbatki.
Na co pomaga fenkuł?
Zarówno napary z kopru włoskiego, jak i obecna w posiłku bulwa fenkułu pomoże go strawić i zapobiec ewentualnym kłopotom metabolicznym. Napar warto zaparzyć, gdy pojawiają się wzdęcia, kolka i bóle brzucha, zwłaszcza w wyniku przejedzenia.
Te właściwości fenkułu wynikają nie tylko z bogactwa naturalnego włókna roślinnego (błonnika), ale też wspomnianych już olejków lotnych. To one odpowiadają za anyżowy aromat i posmak bulwy i to one są prawdziwym katalizatorem metabolicznym.
Fenkuł pomaga radzić sobie ze zgagą i sprzyja odbudowaniu zaburzonej mikrobioty jelitowej.
Fenkuł dla pięknej sylwetki
Fenkuł powinien znaleźć stałe miejsce w diecie osób dbających o prawidłową masę ciała. Jest niskokaloryczny, a dzięki bogactwu błonnika – sycący.
Zawarty w roślinie błonnik usprawnia metabolizm cukrów i tłuszczów. Fenkuł jest warzywem rekomendowanym dla diabetyków i osób z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi.
Fenkuł ma właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjneCanva ProINTERIA.PL
Fenkuł w starciu z wolnymi rodnikami
Dzięki wysokiej zawartości składników aktywnych biologicznie fenkuł ma właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Skutecznie nokautując toksyczne działanie wolnych rodników, chroni przed rozwojem wielu chorób, w tym miażdżycy, cukrzycy i nowotworów. Warto mieć go pod ręką w sezonie infekcyjnym. Zarówno bulwa, jak i ciepłe napary z nasion kopru włoskiego pomogą złagodzić objawy i skrócić czas trwania choroby, zwłaszcza jeśli przebiega z kaszlem. Fenkuł rozrzedza wydzielinę i ułatwia odkrztuszanie.
Jak wykorzystać bulwę fenkułu?
Bulwa może być spożywana na surowo – dostarczy nam wówczas najwięcej składników odżywczych, ale roślina nadaje się też do obróbki termicznej. Fenkuł można gotować, grillować, dusić, smażyć. Dopełni smak wymyślnych sałatek. Warto dodać go do dań z ryżem, makaronem, serami, owocami morza, a także mięsnych. Wydobędzie nowe nuty smakowe i usprawni trawienie. Łodygi fenkułu mogą być dobrym dodatkiem do zup i sosów, kwiaty do sałatek.
Propozycja sałatki z fenkułem w roli głównej
Składniki:
-
bulwa i kwiaty fenkułu
-
200 gramów makaronu razowego
-
100 gramów sera pleśniowego
-
3 łyżki czarnych oliwek bez pestek
-
2 duże pomidory malinowe
-
sok z połówki cytryny
-
łyżka czarnuszki i łyżka białego sezamu
Sposób przygotowania:
-
Ugotowany al dente i przestudzony makaron wkładamy do dużej szklanej miski.
-
Ser i warzywa kroimy na niedbałe, małe kawałki.
-
Oliwki, według uznania, można zostawić w całości.
-
Łączymy wszystko z makaronem, dodajemy czarnuszkę, sezam i sok z cytryny.
-
Dokładnie mieszamy i ozdabiamy białymi kwiatami fenkułu.
Prosty sposób na odchudzanie – domowa woda owsianaInteria Kulinaria
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS