A A+ A++

Talerz domowej zupy pomidorowej to jedno z tych dań, które z pewnością można dodać do kategorii comfort food. Niemal każdemu kojarzy się z sielskim dzieciństwem i chyba nie ma nikogo, komu zupa pomidorowa by nie smakowała.

Pomidorówka jest jedną z najprostszych zup, bo wykonana zazwyczaj na niedzielnym rosole wymaga tylko dodania koncentratu, przecieru pomidorowego lub w sezonie letnim – świeżych pomidorów. Smak jednak zależy od tego, jakich pomidorów użyliśmy – jeżeli będą za kwaśne, taka też stanie się zupa. Jak temu zaradzić?

Wystarczy dodać ½ łyżeczki sody oczyszczonej na ok. pięciolitrowy garnek zupy. Brzmi dziwacznie? Soda oczyszczona ma odczyn zasadowy, a jej dodatek idealnie odkwasi zupę pomidorową. Co więcej, soda oczyszczona ma neutralny smak, więc z pewnością nikt się nie zorientuje, że dodaliście ją do zupy pomidorowej.

Jeśli ten dodatek was nie przekonuje, wciąż pozostaje kilka innych sposobów na uratowanie zbyt kwaśnej zupy.

Kwaśne zupy, takie jak barszcz na zakwasie, pomidorowa czy ogórkowe można złagodzić przez różne dodatki.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułCzęstochowskie Informacje.: W Galerii Jurajskiej działa obecnie blisko 40 sklepów i punktów usługowych
Następny artykułUchwała Nr XXIX/229/2021 Rady Gminy Zduńska Wola z dnia 25 lutego 2021 r. w sprawie miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego dla obszaru położonego w miejscowości Mostki gmina Zduńska Wola