Talerz domowej zupy pomidorowej to jedno z tych dań, które z pewnością można dodać do kategorii comfort food. Niemal każdemu kojarzy się z sielskim dzieciństwem i chyba nie ma nikogo, komu zupa pomidorowa by nie smakowała.
Pomidorówka jest jedną z najprostszych zup, bo wykonana zazwyczaj na niedzielnym rosole wymaga tylko dodania koncentratu, przecieru pomidorowego lub w sezonie letnim – świeżych pomidorów. Smak jednak zależy od tego, jakich pomidorów użyliśmy – jeżeli będą za kwaśne, taka też stanie się zupa. Jak temu zaradzić?
Wystarczy dodać ½ łyżeczki sody oczyszczonej na ok. pięciolitrowy garnek zupy. Brzmi dziwacznie? Soda oczyszczona ma odczyn zasadowy, a jej dodatek idealnie odkwasi zupę pomidorową. Co więcej, soda oczyszczona ma neutralny smak, więc z pewnością nikt się nie zorientuje, że dodaliście ją do zupy pomidorowej.
Jeśli ten dodatek was nie przekonuje, wciąż pozostaje kilka innych sposobów na uratowanie zbyt kwaśnej zupy.
Kwaśne zupy, takie jak barszcz na zakwasie, pomidorowa czy ogórkowe można złagodzić przez różne dodatki.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS