A A+ A++

Jak powstaje olej z rokitnika?

Coraz częściej usłyszeć można o pozytywnych właściwościach roślinnych olejów. Nadal jednak sporo produktów tego typu pozostaje dla nas ciekawostką, z którą nie mieliśmy do czynienia na co dzień. Olej z rokitnika warto poznać od kuchni, ponieważ okaże się dużym wsparciem dla odporności.

Pozyskiwany jest z nasion oraz pulpy owocowej. Najbardziej wartościowy jest olej tłoczony na zimno, ponieważ zachowuje pełnię właściwości. Gotowy produkt ma intensywny aromat owocowy. Charakteryzuje się też zachęcającą pomarańczowo-czerwoną barwą. W najmroźniejsze dni przypomni nam o wakacyjnym słońcu — takie wsparcie mentalne będzie na wagę złota.

Co zawiera olej z rokitnika? Płynne złoto na wyciągnięcie ręki

Korzyści płynące ze stosowania oleju z rokitnika wynikają z jego bogatego składu. Dominują w nim kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Dodatkowo olej z rokitnika jest wartościowym źródłem witaminy C, która automatycznie kojarzy się z pozytywnym wpływem na odporność. Oto idealne wsparcie układu immunologicznego, zwłaszcza w sezonie przeziębień.

Zdrowotny koktajl uzupełniają witaminy: A, E oraz z grupy B. Dochodzą do tego flawonoidy i garbniki. Co ważne, właściwości oleju z rokitnika wykorzystać można w stosowaniu wewnętrznym, jak i zewnętrznym.

Pamiętaj, że olej z rokitnika nie nadaje się do smażenia123RF/PICSEL

Na co pomaga olej z rokitnika? Jak go stosować?

O wsparciu odporności już wiemy. Na tym jednak nie kończą się zalety produktu. Okazuje się, że olej z rokitnika pomaga obniżać wysoki poziom cholesterolu oraz ciśnienia tętniczego. Uznać go można za sprzymierzeńca w profilaktyce miażdżycy i choroby wieńcowej. Jego regularne spożywanie przyczynia się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia zawału serca.

Wykazuje pozytywny wpływ na układ pokarmowy. Łagodzi zgagę i pomaga uporać się z uporczywymi zatwardzeniami. Podkreśla się również jego działanie antystarzeniowe, zwłaszcza w kontekście urody. Olej z rokitnika nawilża i uelastycznia skórę, niwelując widoczność zmarszczek. W jaki sposób włączyć go do diety? Wystarczy łyżkę produktu dodawać do sałatek, kanapek czy warzywnych przekąsek każdego dnia.

Podrażniona skóra będzie wdzięczna

Olej działa korzystnie na skórę od środka, ale docenić go można również w typowo kosmetycznym kontekście. Stosowany zewnętrznie, ma działanie kojące. Sprawdza się znakomicie w pielęgnacji przesuszonej i podrażnionej skóry. Ma działanie antybakteryjne i przeciwzapalne. Przyspiesza regenerację naskórka po otarciach, ugryzieniach i drobnych oparzeniach.

Kto musi uważać na olej z rokitnika? Przeciwwskazania

Substancje zawarte w rokitniku mają właściwości rozrzedzające krew. Dlatego spożywanie oleju odradza się osobom o niskiej krzepliwości. Jednocześnie może wchodzić w interakcje z lekami przeciwzakrzepowymi, potęgując ich działanie, czego skutkiem ubocznym okażą się krwawienia. Z tego powodu olej z rokitnika nie powinien być przyjmowany przez osoby, które mają być poddane zabiegowi operacyjnemu.

Olej z rokitnika wyróżnia się pięknym kolorem

Olej z rokitnika wyróżnia się pięknym kolorem123RF/PICSEL

Ostrożnie do produktu muszą podchodzić również pacjenci z kamicą nerkową i zapaleniem pęcherzyka żółciowego. Wprowadzenie do diety preparatów roślinnych zawsze powinno być w takich przypadkach skonsultowane z lekarzem.

Odmładzająca, napinająca skórę maseczka do twarzyInteria DIY

INTERIA.PL

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?

Dołącz do nas … czytaj dalej
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułOtworzyły się przed nami wielkie drzwi do rozwoju
Następny artykułJesień Teatralna uroczyście rozpoczęta