A A+ A++

Za kilogram polskiego pomidora malinowego trzeba było zapłacić 19,99 zł. Tyle samo kosztował pomidor żółty. Pomidor mięsisty był nieco tańszy: 11,99 zł. Za małe pomidorki premium na tacce trzeba było zapłacić prawie 8 zł.

Fenomen pomidora malinowego trwa od kilku lat. To niezła odmiana, smaczna. Malinówki są najdroższe także w sezonie pomidorowym. Teraz za trzy sztuki na paragonie wybiło prawie “dyszkę”.

Zadziwiająco droga jest włoszczyzna – taki “komplecik rosołowy” kosztował dziś 5,99 zł.

Idąc na zakupy trzeba więc się zacząć  dobrze przyglądać cenom.

A na giełdzie:

Na giełdzie w Broniszach, ceny za pomidory krajowe utrzymują się na wysokim poziomie. Malinowe z zimowego nasadzenia kosztują nawet 13 zł/kg. Owocują do maja. Zimą wymagają doswietlania.

Z polskimi produktami silnie konkurują tam produkty warzywne z  Hiszpanii i Turcji. Tureckie pomidory kosztują na giełdzie 4,5-6,5 zł/kg, hiszpańskie 6-7,5 zł/kg.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułNasi czytelnicy wybrali olsztyńską inwestycję dekady
Następny artykułCo dalej z Chełmianką? Klub zaprasza kibiców na spotkanie