Za kilogram polskiego pomidora malinowego trzeba było zapłacić 19,99 zł. Tyle samo kosztował pomidor żółty. Pomidor mięsisty był nieco tańszy: 11,99 zł. Za małe pomidorki premium na tacce trzeba było zapłacić prawie 8 zł.
Fenomen pomidora malinowego trwa od kilku lat. To niezła odmiana, smaczna. Malinówki są najdroższe także w sezonie pomidorowym. Teraz za trzy sztuki na paragonie wybiło prawie “dyszkę”.
Zadziwiająco droga jest włoszczyzna – taki “komplecik rosołowy” kosztował dziś 5,99 zł.
Idąc na zakupy trzeba więc się zacząć dobrze przyglądać cenom.
A na giełdzie:
Na giełdzie w Broniszach, ceny za pomidory krajowe utrzymują się na wysokim poziomie. Malinowe z zimowego nasadzenia kosztują nawet 13 zł/kg. Owocują do maja. Zimą wymagają doswietlania.
Z polskimi produktami silnie konkurują tam produkty warzywne z Hiszpanii i Turcji. Tureckie pomidory kosztują na giełdzie 4,5-6,5 zł/kg, hiszpańskie 6-7,5 zł/kg.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS