Joanna Krzewińska
23-09-2020 (10:17)
Joanna, autorka bloga “Królestwo Garów” poleca na rodzinny obiad roladę z polędwiczki wieprzowej z kurkami. Pięknie prezentyuje się na stole i doskonale smakuje. Tak przygotowane mięso dosłownie rozpływa się w ustach.
5.0
(1 głos)
Królestwo garów
Składniki
- 1 polędwiczka wieprzowa około 600 g
- 200 g kurek
- 1 nieduża cebulka (u mnie cukrowa)
- 50 ml wina białego wytrawnego
- 1 łyżka listków tymianku
- sól
- pieprz świeżo zmielony
- cukier
- tłuszcz do smażenia
Przepis
- Kurki oczyścić i umyć (zwykle bywają zapiaszczone). Do miski wlać zimną wodę i wsypać porządną garść soli. Gdy sól się rozpuści, wrzucić do wody kurki. Zamieszać nimi, nie moczyć, nie trzymać ich długo w wodzie.
- Wyjąć, opłukać i osuszyć.
- Większe kurki pokroić, mniejsze zostawić w całości.
- Cebulę pokroić w cienkie półplasterki. Na maśle poddusić cebulę. Dodać kurki i tymianek, przesmażyć. Wlać wino.
- Smażyć, aż płyn odparuje. Doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem.
- Polędwiczki oczyścić z błon. Rozciąć wzdłuż na wysokości 1/3 nie docinając do końca i z drugiej strony również na wysokości 1/3 naciąć wzdłuż nie docinając do końca, rozłożyć. Powinniśmy otrzymać prostokątny płat mięsa. Lekko go rozbić.
- Na mięsie, wzdłuż dłuższego boku rozłożyć kurki.
- Mięso zwinąć i związać sznurkiem.
- Polędwiczkę podsmażyć na rumiano ze wszystkich stron.
- Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika odstawić na chwilę, aby “odpoczęło”.
- Podałam z puree ziemniaczanym z bobem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Polędwiczka wieprzowa z kurkami
Podziel się opinią
Bądź z nami na bieżąco
na Instagramie
👍Lubię to!
na Facebooku
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.
-
Polędwica wieprzowa duszona w sosie z kaparów. Podaj z ziemniaczanym puree
-
Ziemniaki po nelsońsku. Tani, prosty i pyszny obiad
-
Drobiowe kotleciki Szu Szu. Posmakują dzieciakom
-
Pielmieni według receptury z 1855 roku. Smak dzieciństwa
-
Rolada z mięsa mielonego. Smacznie i szybko
-
Rolada z indyka faszerowana grzybami i śliwką
-
Jajko zapiekane w bekonie. Na dobry początek dnia
-
Sałatka z wędzoną makrelą i makaronem. Lekka i pyszna
-
Kajzerki zapiekane z jajkiem. Pomysł na pyszne śniadanie
-
Pasta jajeczna. Hit na śniadanie
-
Placuszki na pobudkę. Pokochasz poranki
-
Chołodziec na kwaśnym mleku. Chłodnik z sokiem z ogórków kiszonych
-
Polędwica wieprzowa duszona w sosie z kaparów. Podaj z ziemniaczanym puree
-
Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie
-
Sałatka grzybowa polana. Pięknie wygląda, pysznie smakuje
-
Warstwowa sałatka z kaszą kuskus. Prosto i pysznie
-
Imprezowa zapiekanka ziemniaczana z radamerem i karmelizowanym czosnkiem
-
Ziemniaki po nelsońsku. Tani, prosty i pyszny obiad
-
Irlandzki sposób na gulasz. Mięsny obiad dla całej rodziny
-
Polędwica wieprzowa duszona w sosie z kaparów. Podaj z ziemniaczanym puree
-
Chinkali z mięsem wieprzowym. Smak Gruzji
-
Pulpety w białym sosie. Tanie i smaczne
-
Kotlety pożarskie. Klasyka na obiad
-
Karkówka z pończochy. Sprytny sposób na domową wędlinę
Zobacz więcej: Obiad
-
Knedle ziemniaczane z grzybami (i kapustą). Polski specjał bez mięsa
-
Raviolo z surowym żółtkiem, kaszą i twarogiem. Pierogi zero waste
-
Gołąbki wegetariańskie według receptury z 1910 roku
-
Pierogi z jagnięciną. Farsz, który zaskoczy cię smakiem
-
Filet z indyka faszerowany pistacjami z sosem żurawinowym
-
Tortilla de patatas con chorizo. Hiszpański omlet z ziemniaków i pikantnej kiełbasy
Zobacz więcej: Rolada
-
Kakaowa rolada z masłem orzechowym
-
Rolada szpinakowa z łososiem
-
Serowa rolada z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami
-
Pieczeń ze szpinakowym pesto i serem. Szybko znika z talerza
-
Roladki wołowe z rusztu. Mięso wyjdzie soczyste i miękkie
-
Rolada z polędwicy wieprzowej ze szpinakiem
-
Jajko zapiekane w bekonie. Na dobry początek dnia
-
Kajzerki zapiekane z jajkiem. Pomysł na pyszne śniadanie
-
Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie
-
Placek jabłkowy z patelni. Słodkie śniadanie lub deser
-
Faszerowany karp Ewy Wachowicz. Król świątecznego stołu
-
Domowa pieczona kiełbasa. Lepsza od sklepowych wyrobów
Zobacz więcej: Cebula
-
Zupa krem cebulowa. Z grzankami smakuje najlepiej
-
Lubelskie cebularze. Regionalny przysmak
-
Krążki cebulowe. Błyskawiczna przekąska na imprezę
-
Francuska zupa cebulowa. Rozgrzewająca i aromatyczna
-
Smak dzieciństwa wraca w nowym wydaniu. Dodaj jeden składnik
-
Francuska zupa cebulowa. Rozgrzewająca i pełna smaku
-
Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim
-
Polędwiczki wieprzowe w papryce. Rodzinna porcja
-
Polędwiczki po włosku. Pyszny pomysł na obiad
-
Roladki z polędwiczek wieprzowych z boczkiem. Sekretem są dodatki
-
Polędwica wieprzowa a`la saltimbocca
-
Polędwica wieprzowa duszona w sosie z kaparów. Podaj z ziemniaczanym puree
Zobacz więcej: Kurki
-
Drożdżowe wianuszki nadziane kiszoną kapustą z kurkami
-
Zalewajka na białej kiełbasie. Podaj zamiast żurku
-
Placek ziemniaczany z kurkami. Sezonowy przysmak na obiad
-
Kurczak pieczony z winem i kurkami
-
Pieczone pierogi z kurkami i cebulką
Oryginalne źródło: ZOBACZ
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS