A A+ A++

Kabanos: pochodzenie. Ich historia może zaskoczyć

Chociaż największą popularność zyskały w czasach PRL-u (stając się także polską specjalnością eksportową), ich historia sięga XIX wieku. Wówczas przygotowywano je na bazie wysokiej jakości mięsa młodego wieprzka, nazywanego w tym czasie kabanem. Stąd też ich nazwa.

Zobacz również:

Kabanosy, wyrabiane początkowo w niewielkich wędliniarniach i masarniach, często, w zależności od stosowanych przypraw, różniły się nieco smakiem. Jednolita receptura ich przyrządzania rozpowszechniła się dopiero po wojnie. Niedługo później cienkie kiełbaski stały się tradycyjnie polskim dobrem narodowym.

Z czego są kabanosy? Zwróć uwagę na szczegóły

Kabanosy są dziś jedną z najchętniej kupowanych przez Polaków przekąsek mięsnych, będąc jednocześnie najpopularniejszym rodzajem kiełbasy w naszym kraju. Od tej tradycyjnej różnią się przede wszystkim wyglądem – są bowiem cienkie i długie, odkręcone z jednej strony, z suchą i równomiernie pomarszczoną skórką. Zaskakują też smakiem.

By zasłużyć sobie na miano najzdrowszych kabanosy powinny cechować się charakterystycznym dla siebie smakiem peklowanej i pieczonej wieprzowiny, a także lekkim posmakiem wędzenia, kminku i pieprzu. Po przekrojeniu w swoim wnętrzu powinny skrywać zaś mocno czerwone kawałki mięsa oraz jasne kawałki tłuszczu. To jednak dopiero początek. Te najlepsze poznać można bowiem po szczegółach.

Prawdziwe kabanosy powinny być suche, czyli nie powinny mieć w sobie konserwantów123RF/PICSEL

Takie powinny być prawdziwe kabanosy. Katarzyna Bosacka radzi

Chociaż Polacy je uwielbiają, niewielu spogląda na istotne detale. Katarzyna Bosacka postanowiła więc przyjrzeć się im nieco dokładniej – tłumacząc kolejno na co zwrócić uwagę, by w przyszłości zajadać się wyłącznie kabanosami najlepszej jakości. Istotnych jest kilka zasad.

“Na co zwracać uwagę kupując kabanosy? Przede wszystkim na zawartość mięsa. Dobre kabanosy są zrobione na przykład ze 180 g mięsa wieprzowego na 100 gramów. (…) Pamiętajmy, że kabanos to słowo, które pochodzi od słowa kaban, czyli wieprz. Klasyczne to są te wieprzowe” – instruuje specjalistka od świadomego dokonywania zakupów. To jednak nie koniec.

“Po drugie, prawdziwe kabanosy powinny być suche, czyli nie powinny mieć w sobie konserwantów, bo suszenie jest tradycyjną metodą konserwowania żywności. I trzecia rzecz, kiedy naciśniemy, to kabanosy powinny bardzo ładnie strzelać, łamać się w palcach, wtedy wędlina jest sucha” – wyjaśnia Katarzyna Bosacka. “Oszukanymi” nazywa te, które są mokre i których nie da się połamać. Takie warto omijać szerokim łukiem – nie są bowiem klasycznymi.

“Ewa gotuje”: Wzmacniająca zupa jarzynowaPolsat

INTERIA.PL

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?

Dołącz do nas … czytaj dalej
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułAntoni Macierewicz zawiadamia prokuraturę. Oskarża szefów MON
Następny artykułЯк вибрати ідеальний журнальний столик для вітальні