A A+ A++

Liczba wyświetleń: 1468

W kaszy gryczanej, która trafiła do sklepów w Polsce, znaleziono ślady glifosatu. Ze wspólnego raportu organizacji FoodRentgen i Fundacja Konsumentów wynika, że w kaszy gryczanej czterech marek handlowych (z dziesięciu) kilkukrotnie przekroczono dopuszczalne normy tego herbicydu. W związku z tym niemiecka sieć handlowa Lidl zwróciła jednemu z dostawców partię towaru i zażądała wyjaśnień.

Jeśli glifosat znajduje się w kaszy gryczanej, czy lepiej jej nie jeść?

Przez wiele lat naukowcy badali wpływ glifosatu na ludzi i jak na razie doszli do wniosku, że jest nieszkodliwy, na co liczyły organy regulacyjne w Ameryce i Europie. Z czasem pojawiły się jednak alarmujące dane, a w 2015 r. Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem przy WHO włączyła glifosat wraz z czterema innymi herbicydami fosforoorganicznymi i insektycydami do grupy 2A – prawdopodobnie rakotwórcze dla ludzi.

Glifosat powoduje nowotwory?

Jak twierdzą naukowcy z Uniwersytetu Waszyngtońskiego, herbicyd zwiększa ryzyko zachorowania na raka o 41%. Po przeanalizowaniu danych 54 tys. osób naukowcy doszli do wniosku, że glifosat znacznie zwiększa ryzyko chłoniaków nieziarniczych (NHL).

„Wszystkie przeprowadzone dotychczas metaanalizy, w tym nasza, konsekwentnie wskazują na ten sam kluczowy fakt: wpływ GBH (herbicydy na bazie glifosatu) wiąże się ze zwiększonym ryzykiem NHL” – piszą autorzy badania opublikowanego w czasopiśmie „Mutation Research” na rok 2019, jak poinformowała CNN.

Lianne Sheppard, starszy autor, profesor biostatystyki oraz nauk o środowisku i zdrowiu zawodowym, podkreśliła, że była „przekonana” o rakotwórczych właściwościach substancji chemicznej.

Czy ktoś naprawdę zachorował przez glifosat?

W 2014 r. u sadownika Dewayne’a Johnsona zdiagnozowano chłoniaka nieziarniczego. Jego adwokat twierdził, że regularnie stosował on RangerPro – środek chwastobójczy, który zawiera glifosat – podczas pracy w szkole w Benicia w Kalifornii. Amerykański sąd postanowił, że korporacja biotechnologiczna Monsanto (producent herbicydu) ma mu wypłacić 290 mln dolarów. Ponadto sąd przysięgłych stwierdził, że Monsanto wiedział, iż środki chwastobójcze Roundup i RangerPro zawierające glifosat są niebezpieczne dla zdrowia, ale nie ostrzegł kupujących. W konsekwencji w całym kraju złożono setki podobnych pozwów sądowych. A małżonkowie Elvy i Alberta Pilliata z tego samego stanu w ogóle doprowadzili do wydania historycznego wyroku sądowego – sąd zasądził im odszkodowanie w wysokości dwóch miliardów dolarów. Twierdzili również, że w wyniku kontaktu z Roundupem zachorowali na chłoniaka nieziarniczego.

Gospodarstwa rolne nie mogą funkcjonować bez glifosatu?

Glifosat jest najpopularniejszym na świecie produktem do zwalczania chwastów stosowanym od lat siedemdziesiątych XX wieku. Herbicyd bierze udział w selektywnym zachowaniu określonego rodzaju rośliny na polu, niszcząc pozostałe wokół. Glifosat stosowany jest także w uprawie zbóż – nie wymierają, a wchłaniają ten roztwór. Producent twierdzi, że po pewnym czasie herbicyd rozkłada się. Ponadto glifosat stosuje się w procesie suszenia upraw – rośliny opryskuje się herbicydem i suszy, co znacznie ułatwia zbiór.

Herbicydy były również używane podczas wojny w Wietnamie?

Tak. I herbicydy, które dostarczano amerykańskiej armii, również produkowała firma Monsanto ze Stanów Zjednoczonych. Głównie chodzi o agenta „orange”. Jest to mieszanina herbicydów i defoliantów, których wojsko USA używało podczas wojny w Wietnamie do niszczenia roślinności w kraju, aby rebelianci nie mieli możliwości uprawy żywności i ukrywania się w lasach tropikalnych. W latach 1961–1971 amerykańska armia rozpyliła około 12 milionów galonów (45 milionów litrów) tej substancji chemicznej nad południowym Wietnamem. Latem ubiegłego roku okazało się, że Wietnam zażądał odszkodowania od Monsanto.

Jeśli glifosat jest tak szkodliwy, dlaczego wciąż jest w sprzedaży?

Bayer, który nabył Monsanto w 2018 roku, oświadczył, że glifosat jest „bezpiecznym i skutecznym sposobem do zwalczania chwastów”.

Amerykańska Agencja Ochrony Środowiska (EPA, United States Environmental Protection Agency) również twierdzi, że glifosat jest bezpieczny, jeśli jest stosowany z zachowaniem środków ostrożności.

Czy niektóre kraje wciąż są przeciw glifosatowi?

Od kilku lat w Parlamencie Europejskim toczy się debata na temat ograniczenia stosowania glifosatu w rolnictwie. Postanowiono przedłużyć jego stosowanie do 2022 r. Za głosowało większość państw członkowskich, w tym Polska i Niemcy. Co prawda, UE pozwoliła swoim członkom podjąć ostateczną decyzję o wprowadzeniu ograniczeń w stosowaniu glifosatu na szczeblu krajowym. Obowiązują one w Czechach, Włoszech i Holandii. Ten herbicyd jest zabroniony w Austrii. Na czarną listę chce go wciągnąć Francja. Zakaz stosowania herbicydów na bazie glifosatu wprowadzą do końca 2023 r. Niemcy.

Autorstwo: Anna Sanina
Źródło: pl.SputnikNews.com

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułPaszporty znów w Lęborku
Następny artykułCała ósemka na południe od Warszawy jest już trasą ekspresową S8