Poke bowl to po prostu miska z gorącym ryżem, zimną rybą i warzywami lub owocami. Pożywne, a zarazem lekkie danie wywodzi się z Hawajów i traktowane jest tam jako jedna z potraw narodowych.
Jego kombinacji może być wiele. Dziś proponujemy dwie sprawdzone wersje.
Hawajski poke bowl z awokado i surimi (na zdjęciu)
składniki na 1 porcję
- gotowany ryż (ok 50 gram – pół porcji z torebki)
- łosoś surowy lub wędzony (można zmieszać go z serkiem Philadelphia i czosnkowym sosem tajskim)
- kilka paluszków surimi
- tofu (opcjonalnie)
- pocięta w słupki mała marchewka
- pół ogórka z wyciętymi gniazdami nasiennymi
- pół awokado pokrojonego w plasterki
- garść kiełków rzodkiewki
- ziarna sezamu
Ryż gotujemy z zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wszystkie składniki układamy w misce, na ryżu i posypujemy sezamem. Podajemy z dodatkiem sosu sojowego zmieszanego z syropem klonowym i dodatkiem octu ryżowego lub balsamicznego.
Hawajski poke bowl z mango
składniki na 1 porcję
- gotowany ryż (ok 50 gram – pół porcji z torebki)
- łosoś surowy lub wędzony
- kilka plastrów cukinii
- kilka plastrów mango
- garść wodorostów wakame (namoczonych)
- garść ogórków z wyciętymi gniazdami nasiennymi
- garstka czerwonej cebuli pociętej w cieniutkie paseczki
- kilka rzodkiewek pokrojonych w ćwiartki
- wiórki kokosowe
- płatki migdałowe
Ryż gotujemy z zgodnie instrukcją na opakowaniu. Cukinię i mango tniemy na cienkie długie paski i zwijamy je w ruloniki „różyczki”. Wszystkie składniki układamy w misce, na ryżu i posypujmy wiórkami kokosowymi oraz płatkami migdałowymi. Podajemy z dodatkiem sosu sojowego zmieszanego z syropem klonowym i dodatkiem octu ryżowego lub balsamicznego.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS