Fot. Marek Trybański/TTM
Do lutego 2023 roku w Muzeum Ziemi Puckiej będzie można oglądać wystawę „Zapach, smak, piernik”. Odwiedzający poznają historię świątecznego przysmaku oraz wyjątkowe receptury.
Trudno wyobrazić sobie Boże Narodzenie bez łakoci. Jednym z tradycyjnych przysmaków na świątecznych stołach jest piernik.
— Wystawa ma ponadregionalny charakter, ale pierniki też były na Kaszubach. Rozpoczął się adwent – czas oczekiwania na Boże Narodzenie – i to jest czas związany z przygotowaniem i z piernikiem – mówi dla Twojej Telewizji Morskiej Barbara Kos-Dąbrowska, dyrektor Muzeum Ziemi Puckiej w Pucku.
W puckim „Szpitaliku” otwarto wystawę „Zapach, smak, piernik”. Ekspozycja przygotowana jest głównie do najmłodszych widzów, ale ciekawostki na pewno przypadną do gustu wszystkim smakoszom toruńskiego przysmaku.
Na wystawie będzie można zobaczyć zabytki takie jak foremki czy sprzęty kuchenne, które w przeszłości były wykorzystywane przy pieczeniu pierników. Ponadto poznamy historię oraz przyprawy używane do łakoci. Zwiedzający będą mogli zapoznać się z dawnymi przepisami.
W najbliższy weekend (3-4 grudnia) podczas Jarmarku Bożonarodzeniowego w Pucku muzeum przygotuje zajęcia związane z piernikami.
Ekspozycję w puckim Szpitaliku będzie można oglądać do lutego 2023 roku.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS