W Wielką Sobotę święcimy pokarmy w kościołach. Co powinno się znaleźć w koszyczku wielkanocnym?
W Boże Narodzenie ubieramy choinki, a na Wielkanoc szykujemy koszyczki. Tylko co powinno się w nim znaleźć? Każdy ma swój „przepis” na zawartość koszyczka, ale jedno jest pewne w każdym powinny znaleźć się jajka. Tylko co jeszcze włożyć do „święconki’?
Sprawdźcie naszą listę:
jajko – jest znakiem odradzającego się życia, może być zwykłe lub pięknie ozdobione
chleb – włożony do koszyczka wielkanocnego symbolizuje ciało Chrystusa
kiełbasa i wędliny – symbolizują dostatek, płodność i zdrowie
baranek – symbol zwycięstwa życia nad śmiercią, może być wykonany z masła, cukru albo marcepanowy
masło – jest symbolem dobrobytu (choć nie każdy je wkłada)
sól – symbolizuje oczyszczenie
ciasto – w koszyku świątecznym symbolizuje umiejętności i doskonałości
Zwyczaj ten jest znany powszechnie od wieków w Polsce. W zachodnich regionach współczesnej Polski, które znalazły się w jej granicach po II wojnie światowej, święcenie potraw było jednak prawie nieznane. Przed 1945 rokiem na Kaszubach tylko zamożniejsi i szlachcice w wielką sobotę przywozili końmi proboszcza dla poświęcenia pożywienia świątecznego. Podobnie na Śląsku święcenie potraw w Wielką Sobotę odbywało się na dworach szlacheckich. Na Śląsku zwyczaj święconki upowszechnił się dopiero na przełomie lat 70. i 80. XX wieku, docierając tu razem z mieszkańcami centralnej Polski.
Byłeś świadkiem wypadku? Stoisz w gigantycznym korku? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie? Poinformuj o tym innych mieszkańców Pruszkowa, Grodziska i okolic. Przesyłaj zdjęcia i informacje do redakcji WPR24.pl na adres e-mail: [email protected] lub SMS i MMS pod nr tel. 600 924 925.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS