Czy warto zabierać jedzenie w pojemniku do pracy?
W dużych firmach często są stołówki pracownicze, barki, w pobliżu restauracje lub zamawiamy jedzenie w większym gronie, z opcją dowozu. Takie rozwiązanie jest złudne. Jedzenie zazwyczaj zaliczane jest do fast foodów lub ma mnóstwo kalorii. Oprócz tego po takich posiłkach czujemy się ociężali, bez siły, wszystko za sprawą nieodpowiednio dobranych i źle zbilansowanych składników. Kupowanie gotowych dań znacznie może uszczuplić nasz tygodniowy budżet. Zdecydowanie zdrowszą opcją jest zabranie jedzenia w pojemniku z domu.
Własnoręcznie przygotowanie posiłki to gwarancja zbilansowanej diety, dobrej jakości składników, możliwość przygotowania dań, które naprawdę będą nam smakowały. Ważną kwestią dla osób żyjących w biegu jest łatwość i szybkość przygotowania. Do bezpiecznego przewożenia posiłków do pracy przydadzą się specjalne pojemniki na żywność.
Pojemniki na jedzenie do pracy Fot. zalando materiały partnera, kolaż redakcja
Jaki pojemnik na jedzenie wybrać?
W sklepach stacjonarnych i internetowych znajdziemy pojemniki na każdy posiłek: śniadanie, obiad, podwieczorek. Oferty są szerokie. Bez problemu możemy wybierać pod względem rozmiarów, materiału wykonania czy kolorystyki pojemników.
Dobrym rozwiązaniem są pojemniki z przegródkami. Ścianki przegródek powinny szczelnie przylegać do wieczka pudełka. Naszym faworytem jest silikonowy, składany pojemnik. Pusty zajmuje bardzo mało miejsca.
Sprawdzą się modele pojemników z jedzeniem do pracy, z duża ilością przegródek. W takich pudełkach można schować nie tylko kanapki, owoce, warzywa, ale też coś słodkiego. Wielbiciele jogurtów i płatków śniadaniowych czy musli powinni być zaopatrzeni w specjalny pojemnik, który będzie miał przegródkę zarówno na jogurt, jak i ulubione płatki. Przyda się także pojemnik na picie – polecamy kubki termiczne lub bidony. Pamiętajmy, by były szczelne, łatwo otwierane, ale też lekkie.
Pojemnik na jedzenie do pracy szklany Fot. shutterstock
Pojemniki na jedzenie do pracy – z jakiego materiału?
Nie lubisz jeść na mieście? Utrzymujesz dietę, zależy Ci na zdrowych, zbilansowanych posiłkach o pewnym składzie? W takim przypadku najlepiej zabierać ze sobą do pracy wcześniej przygotowane w domu posiłki. W co spakować jedzenie do pracy?
Na rynku dostępne są pojemniki na jedzenie do pracy z plastiku, szkła oraz silikonu. Pojemniki na jedzenie do pracy szklane sprawdzą się do przechowywania potraw gotowanych, ale też surowych, takich jak owoce, warzywa czy ciasto. Szkło odporne jest na działanie niskich temperatur, śmiało można w takim pojemniku również mrozić żywność. Jakie są zalety szklanych pojemników na jedzenie? Są wielokrotnego użytku, można myć je w zmywarce, podgrzewać w nich żywność w piekarniku i kuchence mikrofalowej. Szkło nie zmienia smaku potraw, które są w nim przechowywane.
Kolejną propozycją są pojemniki na żywność z silikonu często mają możliwość złożenia po zjedzonym posiłku, dzięki czemu zajmują mniej miejsca. Są lekkie, łatwe do przenoszenia, idealne do wielokrotnego użytku. Pokrywka pojemnika jest szczelna, dzięki czemu nawet płynne potrawy się nie rozleją. Z własnego doświadczenia nie polecamy jednak grzania w nich potraw, ponieważ jedzenie przechodzi zapachem silikonu.
Warte uwagi są także plastikowe pojemniki na jedzenie do pracy. Łatwo utrzymać je w czystości. Najlepiej wybrać pojemniki z dobrej jakości plastiku, które nie chłoną tłuszczu, zapachów oraz się nie odbarwiają.
Lunch box Fot. shutterstock
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS