A A+ A++

Jeśli został nam nadmiar jedzenia po świętach, warto się nim podzielić z innymi. A można to zrobić poprzez pozostawienie produktów spożywczych w specjalnie przygotowanych do tego lodówkach. W Krakowie mamy trzy takie miejsca. Pamiętajmy, by przynosić tam jedzenie, które sami chcielibyśmy zjeść lub otrzymać.

Fot. materiały prasowe

W trzech lokalizacjach, przy ośrodkach wsparcia funkcjonujących w ramach Miejskiego Dziennego Domu Pomocy Społecznej, działają lodówki spożywcze. Funkcjonują one jako punkty nieodpłatnej dystrybucji produktów spożywczych. Żywność pozostawiana w lodówkach jest przeznaczona dla osób najbardziej potrzebujących wsparcia w tej formie. Poprzez tego typu działania miasto propaguje również ideę „foodsharingu”, zgodnie z którą mieszkańcy nie marnują żywności, ale mają możliwość podzielenia się jedzeniem z innymi.

Gdzie znajdują się lodówki społeczne?

  • ul. Sas-Zubrzyckiego 10
  • ul. Sudolska 7a
  • os. Szkolne 20

W przypadku pozostawiania jedzenia w lodówkach, obowiązuje podstawowa zasada: dzielimy się produktami, które sami chcielibyśmy zjeść i otrzymać. W lodówce możemy zostawić warzywa, owoce, ciasta, opakowanie chleba, przetwory, a nawet słoik z zupą, której ugotowaliśmy zbyt dużo. Produkty własnego wyrobu należy dokładnie opisać: z czego się składają i kiedy zostały przygotowane. Nie zostawiamy natomiast surowego mięsa, produktów zawierających surowe jaja, artykułów nadpsutych i alkoholu.

Skorzystaj także z aplikacji Neverwaste

Gdy nie może dotrzeć do lodówek społecznych, skorzystaj z aplikacji Neverwaste. To narzędzie, które pozwala użytkownikom na dzielenie się żywnością poprzez wystawienie w formie ogłoszeń produktów i posiłków o bliskiej dacie ważności i tworzenie społeczności, która w ten sposób może realnie wpływać na zmniejszenie ilości marnowanego jedzenia. Dzięki funkcjom, takim jak mapa dostępnych produktów, system rezerwacji i oceny, Neverwaste ułatwia nawiązywanie kontaktów oraz wymianę, pomagając jednocześnie osobom potrzebującym. Poczytaj o tym na naszej stronie.

Według Banków Żywności w Polsce marnujemy rocznie ok. 4,8 miliona ton jedzenia. Szacuje się, że aż 60 proc. z tego marnotrawimy w naszych domach. Oznacza to, że każdy z nas wyrzuca rocznie około 75 kg żywności.


pokaż metkę


Autor:

Patrycja Piekoszewska


Osoba publikująca:

Patrycja Piekoszewska


Podmiot publikujący:

Wydział Komunikacji Społecznej


Data publikacji:

2023-12-27


Data aktualizacji:

2023-12-27

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułWigilia ZHP Sulęcin
Następny artykułKomunikat Burmistrza Grodziska Mazowieckiego