A A+ A++

Każda babcia miała swoje popisowe zupy, które przygotowywała w wyjątkowy sposób. Czasem o ich smaku decydował jeden składnik. Dziś przedstawiamy cztery przepisy na tradycyjne, polskie zupy, które rozgrzeją i dadzą poczucie sytości. W chłodnym, jesiennym czasie dostarczą tobie i twojej rodzinie porcję białka i witamin.

Kapuśniak: tradycyjna, polska zupa z witaminą C

Jesienią i zimą trudno o świeże warzywa i owoce. Warto więc sięgnąć po kiszonki. Kiszona kapusta to prawdziwa bomba witaminowa: zawiera witaminę C, K i bakterie probiotyczne. Wzmacnia odporność, działa przeciwzapalnie i reguluje poziom cukru we krwi. Kapuśniak z babcinego przepisu jest więc nie tylko smaczny, ale wspiera nasze zdrowie, co jesienią ma niebagatelne znaczenie.

Kapuśniak – pożywny i bardzo sycący123RF/PICSEL

Składniki:

  • 500 g żeberek wieprzowych,

  • 50 g wędzonego boczku lub kiełbasy,

  • 2 szklanki kiszonej kapusty,

  • 3 ziemniaki,

  • 1 marchew, 

  • 1 pietruszka, 

  • 1/4 selera,

  • 1 cebula,

  • natka pietruszki, 

  • 1 liść laurowy,

  • 2-3 ziela angielskie, 

  • 1 łyżeczka kminku,

  • 1 łyżka suszonego majeranku, 

  • sól i pieprz,  

  • 1 łyżka oleju,

  • 1 łyżka mąki. 

Przygotowanie:

  1. Zalej pocięte żeberka litrem wody, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i przeciętą na pół cebulę. 

  2. Gotuj przez 40 minut na małym ogniu, możesz przy tym ściągać szumowiny lub nie, pamiętając, że to ścięte białko zwierzęce. 

  3. Wszystkie warzywa, oprócz ziemniaków i kapusty obierz i pokrój w kostkę, dodaj do zupy. 

  4. Po pół godziny dorzuć pokrojone w kostkę ziemniaki, a po kolejnych 10 minutach poszatkowaną kapustę. Wcześniej możesz ją opłukać, jeśli jest zbyt kwaśna. 

  5. Dorzuć majeranek i kminek i gotuj całość przez 20 minut. 

  6. W tym czasie pokrój boczek w kostkę i przyrumień go na patelni na oleju. 

  7. Boczek dodaj do zupy, a na pozostały na patelni tłuszcz wrzuć mąkę, podgrzej ją, a następnie stopniowo dodawaj do niej wywaru, mieszając całość łyżką. 

  8. Dodaj całość do zupy i gotuj przez 5 minut, doprawiając kapuśniak solą i pieprzem.  

Zobacz również:

Tradycyjny, polski żurek: zupa dla głodomorów

Tradycyjny, polski żurek na zakwasie dostarczy organizmowi witaminy B oraz probiotyków. Tym samym wzmocni nasz układ nerwowy i odporność. Początki tej zupy sięgają XV wieku, kiedy zakwas był bazą dla wielu zup. Dziś żurek to dla nas pyszna zupa pachnąca majerankiem, czosnkiem i białą kiełbasą. Nie każdy wie, że jedzenie żurku wspomaga pracę jelit, dlatego warto go jeść nie tylko w Wielkanoc.

Żurek

Żurek123RF/PICSEL

Składniki:

  • 2 litry bulionu,

  • 500 ml zakwasu żytniego, 

  • cztery surowe białe kiełbasy,  

  • 200 g boczku, 

  • 1 cebula, 

  • 2 łyżeczki chrzanu, 

  • 1 ząbek czosnku,

  • 3 łyżki śmietany 30 proc., 

  • 1 łyżka majeranku,

  • sól i pieprz do smaku, 

  • 3 łyżki śmietany 30 proc., 

  • jajka na twardo.  

Przygotowanie:

  1. Podgrzej bulion, a w tym czasie pokrój w kostkę boczek i podsmaż na patelni, a kiedy zacznie się z niego wytapiać tłuszcz, dodaj poszatkowaną cebulę. 

  2. Całość przyrumień i dodaj do podgrzanego bulionu, dorzucając białą kiełbasę w całości. 

  3. Gotuj wszystko na małym ogniu przez pół godziny, po czym dolej do zupy zakwas. 

  4. Dodaj rozgnieciony ząbek czosnku, chrzan i majeranek. 

  5. Po kilku minutach śmietaną zahartuj gorącym żurkiem i dodaj do zupy. 

Przed podaniem kiełbasę pokrój w plastry, dodaj na talerze połówki ugotowanych na twardo jajek.

Krupnik: zupa z kaszą nasyci na długo

Krupnik to jedna ze staropolskich, tradycyjnych zup, jadanych od stuleci. Zawartość kaszy sprawia, że danie jest nie tylko pożywne, ale i zdrowe. Obniża poziom złego cholesterolu, dostarcza cynku i potasu oraz spore porcje błonnika. Kasza w krupniku sprawia, że zupa jest nieco kleista, co czyni ją łagodną dla żołądka.

Krupnik

Krupnik123RF/PICSEL

Składniki:  

  • 2 l wody,

  • 1 duże udko z kurczaka, 

  • 5 ziemniaków,

  • 2 marchewki,

  • 1 pietruszka,  

  • por,

  • 1/2 selera, 

  • garść liści lubczyku, 

  • koperek,

  • 3 ziarna ziela angielskiego,

  • 2 listki laurowe, 

  • 4 płaskie łyżki kaszy (jęczmiennej perłowej, pęczaku lub mieszankę kaszy z ryżem) 

  • sól i pieprz do smaku,

  • opcjonalnie śmietana. 

Przygotowanie: 

  1. Mięso zalej wodą, dodaj ziele angielskie, liście laurowe i lubczyk i gotuj na małym ogniu przez pół godziny.

  2. Następnie dodaj do wywaru kaszę i gotuj przez 10 minut. 

  3. W tym czasie obierz i pokrój w kostkę ziemniaki i resztę warzyw, dodaj do zupy. 

  4. Gotuj jeszcze przez 20 minut. 

  5. Wyjmij z zupy mięso, oddziel od kości i dodaj do zupy. 

  6. Możesz ją zabielić wcześniej zahartowaną śmietaną.  

Tradycyjna, polska zupa ogórkowa: porcja witamin młodości

Lekko kwaśna zupa ogórkowa również wpisuje się w polską kuchnię tradycyjną. O jej jakości decydują ogórki, najlepiej przygotowane z własnego przepisu – takie dodawały nasze babcie. Dzięki tej kiszonce ogórkowa zawiera dużo magnezu i potasu, co wspiera nasze serce i układ nerwowy. Witaminy A, E, C i K wzmacniają naszą odporność i opóźniają procesy starzenia. Antyoksydanty działają na nasz organizm oczyszczająco, a błonnik pokarmowy sprawia, że nie odczuwamy głodu jeszcze długo po zjedzeniu zupy ogórkowej.

Zupa ogórkowa jest pełna witamin.

Zupa ogórkowa jest pełna witamin.Picsel123RF/PICSEL

Składniki:

Przygotowanie: 

  1. Kurczaka zalej wodą, dodaj liście laurowe i ziele angielskie i gotuj na małym ogniu przez pół godziny. 

  2. Warzywa obierz i pokrój w kostkę, dodaj do zupy i gotuj przez kwadrans. 

  3. W tym czasie zetrzyj na tarce ogórki kiszone i dodaj do zupy, kiedy warzywa będą już miękkie. 

  4. Dopraw solą i pieprzem, dodaj zahartowaną śmietanę. 

Zupę ogórkową podawaj posypaną koperkiem.

Jesienny bukiet z kwiatów i liści. Zrobisz go w 10 minutPolsat

INTERIA.PL

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?

Dołącz do nas … czytaj dalej
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułOszustwo na BLIKA
Następny artykułFinał imienin u Baśki – wyjątkowy koncert z okazji 770. urodzin Bytomia już 1 grudnia