Każda babcia miała swoje popisowe zupy, które przygotowywała w wyjątkowy sposób. Czasem o ich smaku decydował jeden składnik. Dziś przedstawiamy cztery przepisy na tradycyjne, polskie zupy, które rozgrzeją i dadzą poczucie sytości. W chłodnym, jesiennym czasie dostarczą tobie i twojej rodzinie porcję białka i witamin.
Kapuśniak: tradycyjna, polska zupa z witaminą C
Jesienią i zimą trudno o świeże warzywa i owoce. Warto więc sięgnąć po kiszonki. Kiszona kapusta to prawdziwa bomba witaminowa: zawiera witaminę C, K i bakterie probiotyczne. Wzmacnia odporność, działa przeciwzapalnie i reguluje poziom cukru we krwi. Kapuśniak z babcinego przepisu jest więc nie tylko smaczny, ale wspiera nasze zdrowie, co jesienią ma niebagatelne znaczenie.
Składniki:
-
500 g żeberek wieprzowych,
-
50 g wędzonego boczku lub kiełbasy,
-
2 szklanki kiszonej kapusty,
-
3 ziemniaki,
-
1 marchew,
-
1 pietruszka,
-
1/4 selera,
-
1 cebula,
-
natka pietruszki,
-
1 liść laurowy,
-
2-3 ziela angielskie,
-
1 łyżeczka kminku,
-
1 łyżka suszonego majeranku,
-
sól i pieprz,
-
1 łyżka oleju,
-
1 łyżka mąki.
Przygotowanie:
-
Zalej pocięte żeberka litrem wody, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i przeciętą na pół cebulę.
-
Gotuj przez 40 minut na małym ogniu, możesz przy tym ściągać szumowiny lub nie, pamiętając, że to ścięte białko zwierzęce.
-
Wszystkie warzywa, oprócz ziemniaków i kapusty obierz i pokrój w kostkę, dodaj do zupy.
-
Po pół godziny dorzuć pokrojone w kostkę ziemniaki, a po kolejnych 10 minutach poszatkowaną kapustę. Wcześniej możesz ją opłukać, jeśli jest zbyt kwaśna.
-
Dorzuć majeranek i kminek i gotuj całość przez 20 minut.
-
W tym czasie pokrój boczek w kostkę i przyrumień go na patelni na oleju.
-
Boczek dodaj do zupy, a na pozostały na patelni tłuszcz wrzuć mąkę, podgrzej ją, a następnie stopniowo dodawaj do niej wywaru, mieszając całość łyżką.
-
Dodaj całość do zupy i gotuj przez 5 minut, doprawiając kapuśniak solą i pieprzem.
Zobacz również:
Tradycyjny, polski żurek: zupa dla głodomorów
Tradycyjny, polski żurek na zakwasie dostarczy organizmowi witaminy B oraz probiotyków. Tym samym wzmocni nasz układ nerwowy i odporność. Początki tej zupy sięgają XV wieku, kiedy zakwas był bazą dla wielu zup. Dziś żurek to dla nas pyszna zupa pachnąca majerankiem, czosnkiem i białą kiełbasą. Nie każdy wie, że jedzenie żurku wspomaga pracę jelit, dlatego warto go jeść nie tylko w Wielkanoc.
Składniki:
-
2 litry bulionu,
-
500 ml zakwasu żytniego,
-
cztery surowe białe kiełbasy,
-
200 g boczku,
-
1 cebula,
-
2 łyżeczki chrzanu,
-
1 ząbek czosnku,
-
3 łyżki śmietany 30 proc.,
-
1 łyżka majeranku,
-
sól i pieprz do smaku,
-
3 łyżki śmietany 30 proc.,
-
jajka na twardo.
Przygotowanie:
-
Podgrzej bulion, a w tym czasie pokrój w kostkę boczek i podsmaż na patelni, a kiedy zacznie się z niego wytapiać tłuszcz, dodaj poszatkowaną cebulę.
-
Całość przyrumień i dodaj do podgrzanego bulionu, dorzucając białą kiełbasę w całości.
-
Gotuj wszystko na małym ogniu przez pół godziny, po czym dolej do zupy zakwas.
-
Dodaj rozgnieciony ząbek czosnku, chrzan i majeranek.
-
Po kilku minutach śmietaną zahartuj gorącym żurkiem i dodaj do zupy.
Przed podaniem kiełbasę pokrój w plastry, dodaj na talerze połówki ugotowanych na twardo jajek.
Krupnik: zupa z kaszą nasyci na długo
Krupnik to jedna ze staropolskich, tradycyjnych zup, jadanych od stuleci. Zawartość kaszy sprawia, że danie jest nie tylko pożywne, ale i zdrowe. Obniża poziom złego cholesterolu, dostarcza cynku i potasu oraz spore porcje błonnika. Kasza w krupniku sprawia, że zupa jest nieco kleista, co czyni ją łagodną dla żołądka.
Składniki:
-
2 l wody,
-
1 duże udko z kurczaka,
-
5 ziemniaków,
-
2 marchewki,
-
1 pietruszka,
-
por,
-
1/2 selera,
-
garść liści lubczyku,
-
koperek,
-
3 ziarna ziela angielskiego,
-
2 listki laurowe,
-
4 płaskie łyżki kaszy (jęczmiennej perłowej, pęczaku lub mieszankę kaszy z ryżem)
-
sól i pieprz do smaku,
-
opcjonalnie śmietana.
Przygotowanie:
-
Mięso zalej wodą, dodaj ziele angielskie, liście laurowe i lubczyk i gotuj na małym ogniu przez pół godziny.
-
Następnie dodaj do wywaru kaszę i gotuj przez 10 minut.
-
W tym czasie obierz i pokrój w kostkę ziemniaki i resztę warzyw, dodaj do zupy.
-
Gotuj jeszcze przez 20 minut.
-
Wyjmij z zupy mięso, oddziel od kości i dodaj do zupy.
-
Możesz ją zabielić wcześniej zahartowaną śmietaną.
Tradycyjna, polska zupa ogórkowa: porcja witamin młodości
Lekko kwaśna zupa ogórkowa również wpisuje się w polską kuchnię tradycyjną. O jej jakości decydują ogórki, najlepiej przygotowane z własnego przepisu – takie dodawały nasze babcie. Dzięki tej kiszonce ogórkowa zawiera dużo magnezu i potasu, co wspiera nasze serce i układ nerwowy. Witaminy A, E, C i K wzmacniają naszą odporność i opóźniają procesy starzenia. Antyoksydanty działają na nasz organizm oczyszczająco, a błonnik pokarmowy sprawia, że nie odczuwamy głodu jeszcze długo po zjedzeniu zupy ogórkowej.
Składniki:
Przygotowanie:
-
Kurczaka zalej wodą, dodaj liście laurowe i ziele angielskie i gotuj na małym ogniu przez pół godziny.
-
Warzywa obierz i pokrój w kostkę, dodaj do zupy i gotuj przez kwadrans.
-
W tym czasie zetrzyj na tarce ogórki kiszone i dodaj do zupy, kiedy warzywa będą już miękkie.
-
Dopraw solą i pieprzem, dodaj zahartowaną śmietanę.
Zupę ogórkową podawaj posypaną koperkiem.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS