Pojemniki cateringowe to jeden z niezbędnych elementów w gastronomii. Są używane do pakowania jedzenia w firmach cateringowych, przez producentów diet pudełkowych, a także w lokalach gastronomicznych, które oferują dania na wynos. Jak wybierać pojemniki cateringowe, aby spełniały oczekiwania zarówno restauratorów, jak i konsumentów?
Solidny i mocny materiał
W wielu restauracjach i punktach gastronomicznych wykorzystywane są pojemniki wykonane z papieru lub styropianu. To niedrogie, ale dosyć nietrwałe rozwiązanie, które nie zapewnia dobrych warunków do przechowywania, a zwłaszcza do transportu żywności. O wiele lepszą opcją wydają się pojemniki wykonane z solidnego tworzywa sztucznego, które można wykorzystać także do zgrzewu. Pojemniki z tworzywa sztucznego są mocne, stabilne, wytrzymałe, nie odkształcają się pod wpływem znajdujących się w nich potraw. Nie poddają się również działaniu wysokich temperatur, dzięki czemu zawsze zachowują pierwotny kształt i właściwości.
Pojemnik dopasowany do zawartości
W poszukiwaniu odpowiednich pojemników cateringowych, warto zwracać uwagę nie tylko na materiał, z jakiego zostały wykonane, ale również na ich kształt i pojemność. Jeśli firma gastronomiczna ma w swojej ofercie duży wybór dań, warto mieć pod ręką równie duży wybór pojemników. Na zupę i potrawy płynne świetnie sprawdzają się pojemniki w kształcie misek, w których można nie tylko przechować potrawę, ale również później z nich zjeść. W przypadku dań obiadowych dobrym rozwiązaniem są prostokątne pojemniki z dwiema czy trzema komorami, dzięki którym poszczególne elementy dania nie mieszają się ze sobą.
Bezpieczne dla konsumentów
Jedną z istotnych kwestii przy wyborze pojemników cateringowych powinno być bezpieczeństwo konsumentów. Chodzi nie tylko o to, by nie oparzyli się podczas odbierania potrawy, ale również, by znajdujące się w pojemniku jedzenie nie wchodziło w żadne reakcje z materiałem, z jakiego został on wykonany. Wszystkie pojemniki, które są przeznaczone do przechowywania i podawania żywności, powinny posiadać atesty i certyfikaty, niezbędne dla tego rodzaju produktów. Pojemnik musi być bezpieczny, sterylny, a jedzenie nie powinno nigdy pachnieć opakowaniem. Dobrej jakości pojemniki, które spełniają wszystkie te kryteria, można znaleźć w ofercie Bittner. To marka, której produkty chętnie wybierają przedstawiciele branży HoReCa, co świadczy o ich jakości, bezpieczeństwie i niezawodności.
Estetyka też ma znaczenie
Choć pojemniki cateringowe powinny być przede wszystkim mocne, solidne i bezpieczne, warto zwrócić uwagę również na ich wygląd i estetykę. Dobrze jest wybierać takie opakowania na żywność, które ładnie się prezentują i stanowią odpowiednią oprawę dla znajdujących się w nich potraw. Wśród pojemników plastikowych bez problemu można znaleźć takie, które spełnią te oczekiwania i sprawią, że jedzenie będzie prawdziwą przyjemnością – bez konieczności jego przekładania na talerz.
[artykuł parterski]
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS