A A+ A++

– Wszystkie nasze próbki, niezależnie od opakowania, w którym je dostarczono, miały pewien poziom plastiku – powiedział telewizji 9News dr Jake O’ Brien z University of Qeensland.

ZOBACZ: Naukowcy znaleźli sposób na plastik w oceanie. Nakarmią nim bakterie

100-gramowa porcja zwykłego, niegotowanego ryżu zawierała od trzech do czterech miligramów mikroplastiku, a ryż instant, który jest poddawany większej obróbce, zawierał ich aż 13 miligramów.

Jednym ze źródeł zanieczyszczenia ryżu jest opakowanie, ale mikroskopijne fragmenty plastiku dostają się do ryżu również innymi sposobami. Do skażenia mikroplastikiem dochodzi też podczas procesu uprawy, a także w czasie przetwarzania ryżu przed zapakowaniem go do torby.

Gdzie jeszcze mikoplastik?

Mikroplastik znaleziono także w takich produktach jak skorupiaki, piwo i sól.

ZOBACZ: Kaucja od plastikowych butelek. Zmiany w tym roku

– Na tym etapie nie wiemy o żadnych konsekwencjach zdrowotnych wynikających ze spożywania mikrodrobin plastiku zawartych w żywności, ale uważamy, że istnieje pewne ryzyko – dodał dr O’Brien.

Jedyną drogą ograniczenia ilości mikroplastiku o 20-40 procent jest po prostu umycie ryżu przed gotowaniem – radzą australijscy naukowcy.

rsr/PAP

Czytaj więcej

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułŚwiątek pokazuje refleks bramkarski, a WTA pisze do PZPN: “Jesteście tam?” [WIDEO]
Następny artykułBóbr na ulicach Gniezna. Zwierzę opuściło miasto pod eskortą policji