Placki ziemniaczane to jedna z klasycznych potraw kuchni polskiej. W zależności od regionu, serwuje się je z sosem cygańskim lub grzybowym, z gulaszem, ale również ze słodką śmietaną lub cukrem. Jest to potrawa smażona, a same placki chłoną naprawdę dużo tłuszczu. Żeby były zdrowsze i mniej kaloryczne, można jednak przyrządzić je w piekarniku.
Uwaga: jeśli chcesz, aby twoje placki były chrupiące, nie używaj młodych ziemniaków (mają za dużo wody). Wybieraj gatunki takie jak Tajfun, Bryza czy Ibis. Staraj się też nie przesadzać z ilością mąki w cieście na placki.
Składniki na placki ziemniaczane:
Przygotowanie placków ziemniaczanych:
Oryginalne źródło: ZOBACZ
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS