Alina Jasińska
Placki po węgiersku to hit przydrożnych zajazdów i regionalnych karczm. Jednak najlepiej smakują przyrządzone w domu. Chrupiące placki ziemniaczane i aromatyczny mięsny sos. Po prostu pycha. Przepis z bloga “Gotuj ze mną”.
Oceń jako pierwszy:
Gotuj ze mną
Placek po węgiersku. Pyszny sposób na obiad
Składniki
Gulasz:
- 500 g mięsa wieprzowego pokrojonego w kostkę
- 1 cebula posiekana
- 1/2 główki czosnku (przeciśniętego przez praskę)
- natka pietruszki posiekana
- 2 liście laurowe
- 2-3 kulki ziela angielskiego
- kilka ziaren pieprzu
- pomidory krojone z puszki
- papryka słodka w proszku
- sól, pieprz
- 1 kostka rosołowa
- 1/2 szklanki wrzącej wody
- śmietana 18 proc.
- olej
Placki ziemniaczane:
- 4 duże młode ziemniaki
- 1 duża cebula
- 2 jajka
- 4-5 łyżek mąki krupczatki (w zależności od tego, jakie były ziemniaki)
- sól, pieprz wedle uznania
- olej do smażenia
Przepis
- Rozgrzać olej na patelni, kilka łyżek. Zeszklić czosnek oraz cebulę. Włożyć mięso, cały czas mieszać i podsmażyć kilka minut, na rumiano.
- Kostkę rosołową rozpuścić we wrzątku, wlać do mięsa. Dodać liście, ziele, pieprz ziarna, przykryć i dusić na małym ogniu do miękkości mięsa.
- Pod koniec gotowania dodać pomidory w puszce i gotować bez przykrycia około 10-15 minut, niech nadmiar płynu wyparuje, a sos zgęstnieje.
- Doprawić solą, pieprzem i słodką papryką według własnych upodobań.
- Ziemniaki zetrzeć na tarczy jarzynowej do miksera lub zwykłej tarce. Dodać resztę składników, wymieszać.
- Olej rozgrzać na patelni. Usmażyć placki na wielkość talerzyka deserowego.
- Polać połowę placka gulaszem, złożyć na pół. Wierzch polać śmietaną i posypać natką pietruszki.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Placek po węgiersku. Pyszny sposób na obiad
Podziel się opinią
Bądź z nami na bieżąco
na Instagramie
👍Lubię to!
na Facebooku
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.
-
Wykorzystaj ziemniaki z obiadu. Omlet po serbsku według przepisu z 1913 r.
-
Chinkali z mięsem wieprzowym. Smak Gruzji
-
Jajko zapiekane w bekonie. Na dobry początek dnia
-
Pulpety w białym sosie. Tanie i smaczne
-
Kotlety pożarskie. Klasyka na obiad
-
Aromatyczna i sycąca. Przepis na zupę dyniową
-
Irlandzki sposób na gulasz. Mięsny obiad dla całej rodziny
-
Polędwica wieprzowa duszona w sosie z kaparów. Podaj z ziemniaczanym puree
-
Chinkali z mięsem wieprzowym. Smak Gruzji
-
Pulpety w białym sosie. Tanie i smaczne
-
Kotlety pożarskie. Klasyka na obiad
-
Karkówka z pończochy. Sprytny sposób na domową wędlinę
-
Kuchnia Górali. Kluski z ziemniaków z bryndzą
-
Smażone ziemniaki. Prosto, smacznie, tanio
-
Justyna Żyła gotuje. Tradycyjne placki ziemniaczane
-
Jednogarnkowe gratin dauphinois. Zapiekane ziemniaki w śmietanie
-
Ziemniaki Hasselback. Pieczone ziemniaczki z dodatkami
-
Placek ziemniaczany z piekarnika. Polski klasyk w “odchudzonej” wersji
Zobacz więcej: Gulasz
-
Rozgrzewająca zupa gulaszowa. Sycąca i przepyszna
-
Potrawka z młodego chlebowca
-
Gulasz wieprzowy paprykowy. Prosty i smakowity obiad na rozgrzanie
-
Gulasz z serduszek drobiowych. Posmakuje nawet niejadkom
-
Gulasz w sosie śmietanowo-pomidorowym
-
Gulasz wieprzowy z papryką. Najlepiej smakuje na drugi dzień
-
Placki ziemniaczane z aromatycznym sosem
-
Justyna Żyła gotuje. Tradycyjne placki ziemniaczane
-
Placek ziemniaczany z piekarnika. Polski klasyk w “odchudzonej” wersji
-
Placki ziemniaczane z kiszonką
-
Placki ziemniaczane z koperkiem i łososiem
-
Rosti, czyli placki z ziemniaków
-
Makaronowe muszle z pieczarkami
-
Zapiekanka z patelni z kurczakiem, boczkiem i dynią
-
Faworki według przepisu z 1895 roku
-
Onion rings. Przekąska idealna
-
Paella z kurczakiem
-
Irlandzki sposób na gulasz. Mięsny obiad dla całej rodziny
-
Duszona pieczeń wołowa według przepisu z 1913 r.
-
Kurczak w sosie orzechowym. Błyskawiczny i pyszny obiad
-
Pulpety w sosie marchewkowo-koperkowym, ryż i czerwona kapusta
-
Maczanka krakowska. Robiła furorę wieki przed hamburgerami
-
Rozgrzewający gulasz z wołowiny i warzyw
Zobacz więcej: Cebula
-
Zupa krem cebulowa. Z grzankami smakuje najlepiej
-
Lubelskie cebularze. Regionalny przysmak
-
Krążki cebulowe. Błyskawiczna przekąska na imprezę
-
Francuska zupa cebulowa. Rozgrzewająca i aromatyczna
-
Francuska zupa cebulowa. Rozgrzewająca i pełna smaku
-
Pulpety z czerstwego pieczywa
-
Kotleciki z paluszków krabowych. W sam raz na obiad
-
Gęsie żołądki w czerwonym winie. Sposób na niedoceniane mięso
-
Jajka z majonezem
-
Orkiszowy chlebek z ziołami i czosnkiem. Idealny na grilla
-
Gołąbki inne niż wszystkie. Zamiast mięsa dodaj ziemniaki
-
Pierogi ruskie z ciasta ziemniaczanego
-
Imprezowa zapiekanka ziemniaczana z radamerem i karmelizowanym czosnkiem
-
Sałatka ziemniaczana. Znakomity dodatek do obiadu
-
Placki ziemniaczane z sosem czosnkowym. Chrupiące i kruche
-
Pyzy ziemniaczane. Pyszny i tani sposób na obiad
-
Babcine cepeliny
-
Łopatka w sosie normandzkim. Smak Francji
-
Domowa pizza z szarpaną wieprzowiną. Smakuje nieziemsko
-
Tuszonka w słoiku
-
Gołąbki bez zawijania
-
Pulpety w sosie marchewkowo-koperkowym, ryż i czerwona kapusta
Zobacz więcej: Jajka
-
Jajko zapiekane w bekonie. Na dobry początek dnia
-
Kajzerki zapiekane z jajkiem. Pomysł na pyszne śniadanie
-
Kotleciki jajeczne z niskim indeksem glikemicznym
-
Naleśniki budyniowe. Wypróbuj na obiad
-
Lukier rumowy – ucierany
Oryginalne źródło: ZOBACZ
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS