Pizza na kalafiorowym spodzie to świetna alternatywa dla klasycznej pizzy. jest znacznie lżejsza i mniej kaloryczna. Doskonała propozycja dla osób, które liczą kalorie.
- 750 g kalafiora (po oczyszczeniu)
- 2 spore jajka
- 4 czubate łyżki mąki jaglanej
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 55 g tartego parmezanu/sera grana padano lub podobnego
- łyżeczka kurkumy
- łyżeczka oregano
- ½ łyżeczki wędzonej papryki
- ½ łyżeczki soli
- kilka łyżek sosu pomidorowego
- ulubione dodatki: np. pokrojona w krążki cebula, 8 plasterków wędliny, 20 cienkich plasterków cukinii, garść oliwek, kilka pieczarek, 8 łyżek kukurydzy z puszki, starty żółty ser
- Kalafior umyj, oczyść z liści i twardych części głąba. Powinno wyjść około 750 g.
- Kalafior podzielony na małe różyczki gotuj około 15 minut we wrzątku (uważaj, by go nie rozgotować).
- Odcedź go na sitku i pozostaw do całkowitego wystudzenia. Możesz to zrobić wcześniej.
- Następnie kalafior zmiksuj blenderem lub drobno poszatkuj w malakserze. Odciśnij na sitku tyle płynu, ile się da i przełóż masę do miski.
- Wbij jajka, dodaj przyprawy, mąkę, siemię i tarty ser. Dokładnie wymieszaj masę. Jeśli kalafior był słabo odciśnięty i masa zrobiła się za rzadka, dodaj mąki.
- Dwie płaskie blachy wyłóż papierem do pieczenia.
- Z masy uformuj dwa płaskie, prostokątne placki o grubości około pół centymetra. W tym celu nakładaj masę łyżką na blachę i formuj palcami.
- Piecz przez 20 minut w 200 stopniach.
- Wyjmij, lekko przestudź, nałóż dodatki i piecz dalej jeszcze przez 8–10 minut.
Przepis pochodzi z książki Agaty Lewandowskiej “Polskie superfoods”
Oryginalne źródło: ZOBACZ
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS