A A+ A++

Spód z cukinii:

2 cukinie (ok. 600g)

3 łyżki startego sera żółtego np. mozzarela

1 łyżka soli

4 -5 łyżek mąki kartoflanej

2 duże jaja

2 ząbki czosnku

½ łyżeczki pieprzu

1 łyżeczka słodkiej papryki

2 łyżeczki oregano lub przyprawy do pizzy

Na wierzch:

200g startego sera żółtego np. mozzarela

100g oliwek

kilka plasterków szynki

kilka pomidorków koktajlowych

Przygotowanie:

Cukinię myjemy, obieramy ze skórki i wydrążamy gniazda nasienne. Ścieramy na tarce o grubych oczkach, przesypujemy do miski i solimy. Po wymieszaniu z solą odstawiamy na ok. 10min. Aż puści sok. Następnie odciskamy dość mocno nadmiar wydzielonego soku, aby ciasto nie było rzadkie.  Do odciśniętej cukinii dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.  Ciasto powinno być gęste. Jeśli jest zbyt rzadkie można zagęścić kaszą manną lub bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do 200℃, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia układamy  ciasto na grubość ok. 1 – 1,5cm i pieczemy ok. 15 – 20min, aż ciasto się zrumieni. Gdy spód do pizzy się piecze, przygotowujemy dodatki na wierzch. Po upieczeniu spodu wyjmujemy z pieca i kładziemy na wierzch oliwki pokrojone w plastry lub połówki, szynkę pokrojona w paski, starty ser, a na wierzch pomidorki koktajlowe przekrojone na pół. Wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy do momentu rozpuszczenia się sera (ok. 5min.) Pizzę podajemy gorącą najlepiej z sosem czosnkowym.

Smacznego!



Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułV Kielecki Festiwal Teatralny. Na początek “Pelikan” z Wilna i “Miłość w czasach zarazy” ze Szczecina
Następny artykułObowiązki Salonów Kosmetycznych w Zakresie Wpisu do BDO: Kluczowe Informacje”