Spód z cukinii:
2 cukinie (ok. 600g)
3 łyżki startego sera żółtego np. mozzarela
1 łyżka soli
4 -5 łyżek mąki kartoflanej
2 duże jaja
2 ząbki czosnku
½ łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżeczki oregano lub przyprawy do pizzy
Na wierzch:
200g startego sera żółtego np. mozzarela
100g oliwek
kilka plasterków szynki
kilka pomidorków koktajlowych
Przygotowanie:
Cukinię myjemy, obieramy ze skórki i wydrążamy gniazda nasienne. Ścieramy na tarce o grubych oczkach, przesypujemy do miski i solimy. Po wymieszaniu z solą odstawiamy na ok. 10min. Aż puści sok. Następnie odciskamy dość mocno nadmiar wydzielonego soku, aby ciasto nie było rzadkie. Do odciśniętej cukinii dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Ciasto powinno być gęste. Jeśli jest zbyt rzadkie można zagęścić kaszą manną lub bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do 200℃, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia układamy ciasto na grubość ok. 1 – 1,5cm i pieczemy ok. 15 – 20min, aż ciasto się zrumieni. Gdy spód do pizzy się piecze, przygotowujemy dodatki na wierzch. Po upieczeniu spodu wyjmujemy z pieca i kładziemy na wierzch oliwki pokrojone w plastry lub połówki, szynkę pokrojona w paski, starty ser, a na wierzch pomidorki koktajlowe przekrojone na pół. Wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy do momentu rozpuszczenia się sera (ok. 5min.) Pizzę podajemy gorącą najlepiej z sosem czosnkowym.
Smacznego!
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS