Jak naturalnie zabarwić jajka?
Kolor niebieski – czerwona kapusta
Kolor czerwony – burak
Kolor pomarańczowy – dynia, marchewka
Kolor brązowy – łupiny cebuli, kawa
Kolor żółty – kurkuma
Kolor zielony – pietruszka, szpinak
Farbowanie dzieli się na dwa sposoby.
W jednym najpierw gotujemy jajka na twardo, po czym dajemy do ugotowanego wywaru. Tak będzie w przypadku czerwonej kapusty czy kurkumy.
W drugim jajka gotujemy w wywarze. Tak będzie w przypadku cebuli, pietruszki, szpinaku, soku z buraków.
Chcesz, żeby jajka miały intensywniejszy kolor? Zostaw je na dłużej w wywarze.
Ozdabianie jajek listkami, kwiatkami
Do tego sposobu ozdabiania potrzeba pończochy, listków, kwiatków, nić i barwniki. Listek przykładamy do jajka, owijamy pończochą tak, aby listek był przyciśnięty, pończochę zawiązujemy sznurkiem.
Do worka wlewamy wodę z barwnikiem, zanurzamy jajko, worek zawiązujemy.
Woreczki wsadzamy do wody i gotujemy kilka minut.
Drapanki
To sposób, w którym wzory wyskrobuje się za pomocą ostrego narzędzia np. igły.
Jajka gotujemy w łupinach cebuli. Żeby uzyskać intensywniejszy brązowy kolor, wystarczy zostawić jajka na dłużej w wodzie.
Po ugotowaniu wyciągnij jajka i opłucz je.
Igłą lub nożem wydrap wzorek. Uważaj, żeby podczas drapania nie pękła skorupka.
Zobacz także:
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS