A A+ A++

Jak naturalnie zabarwić jajka?

Kolor niebieski – czerwona kapusta

Kolor czerwony – burak

Kolor pomarańczowy – dynia, marchewka

Kolor brązowy – łupiny cebuli, kawa

Kolor żółty – kurkuma

Kolor zielony – pietruszka, szpinak

Farbowanie dzieli się na dwa sposoby.

W jednym najpierw gotujemy jajka na twardo, po czym dajemy do ugotowanego wywaru. Tak będzie w przypadku czerwonej kapusty czy kurkumy.

W drugim jajka gotujemy w wywarze. Tak będzie w przypadku cebuli, pietruszki, szpinaku, soku z buraków.

Chcesz, żeby jajka miały intensywniejszy kolor? Zostaw je na dłużej w wywarze.

Ozdabianie jajek listkami, kwiatkami

Do tego sposobu ozdabiania potrzeba pończochy, listków, kwiatków, nić i barwniki. Listek przykładamy do jajka, owijamy pończochą tak, aby listek był przyciśnięty, pończochę zawiązujemy sznurkiem.

Do worka wlewamy wodę z barwnikiem, zanurzamy jajko, worek zawiązujemy.

Woreczki wsadzamy do wody i gotujemy kilka minut.

Drapanki

fot. Pixabay

To sposób, w którym wzory wyskrobuje się za pomocą ostrego narzędzia np. igły.

Jajka gotujemy w łupinach cebuli. Żeby uzyskać intensywniejszy brązowy kolor, wystarczy zostawić jajka na dłużej w wodzie.

Po ugotowaniu wyciągnij jajka i opłucz je.

Igłą lub nożem wydrap wzorek. Uważaj, żeby podczas drapania nie pękła skorupka.

Zobacz także:

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułPrace torowe na ul. Legionów. Jeszcze półtora tygodnia utrudnień przed remontem pl. Wolności
Następny artykułNa stole żurek, jajka i sernik. A o czym będziemy przy nim rozmawiać?