A A+ A++

Rachunek jest prosty: za litr mleka w skupie polscy przetwórcy płacą średnio po 2,17 zł. By wyprodukować kilogram sera twardego, zakład potrzebuje 10 litrów mleka, czyli koszt zakupu surowca to 21,70 zł. Tymczasem może go sprzedać najwyżej za 17 zł za kg, takie są dziś ceny zbytu sera w Polsce.

Nawet bez liczenia kosztów stałych zakładów przetwórczych, jak płace załogi, energia czy opakowania, gołym okiem widać, że rachunek się nie spina. I podobnie jest w przypadku masła czy mleka w proszku – koszty produkcji są wyższe niż ceny zbytu.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykuł“Moja żona już mnie nie podnieca”. Mężczyźni mówią o tym coraz częściej
Następny artykułOdsłonięto najwyższy na świecie pomnik papieża Franciszka