Nikodem Czyż z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Pile został zwycięzcą XXV Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności z tematyką wiodącą: Cukrzyca – prewencja i leczenie dietą. Nikodem jest uczniem Technikum nr 5 ZSG.
Etapem wstępnym olimpiady był test online, w którym wyłoniono 30 finalistów. Pomimo wysokiego poziomu olimpiady, Nikodem od początku zmagań utrzymywał pozycję lidera. Bardzo dobrze zaprezentował się podczas ostatniej części olimpiady, jaką był quiz, w którym wzięło udział 6 najlepszych laureatów. Tematyka zadań obejmowała zagadnienia z zakresu nauki o żywieniu i żywności oraz zaawansowaną wiedzę dotyczącą biologiczno-chemicznych aspektów żywienia i technologii gastronomicznej z towaroznawstwem, a także umiejętności z zakresu gastronomii.
Nikodem swoją wiedzą zyskał uznanie Komitetu Głównego Olimpiady w tym: przewodniczącego dr n. med. Adama Grzegrzółkę, honorowego przewodniczącego prof. dr. hab. Jana Gawęckiego oraz kierownika organizacyjnego mgr inż. Halinę Limanówkę, zdobywając Nagrodę Specjalną Ministerstwa Edukacji i Nauki, Nagrodę Specjalną – Puchar Przewodniczącego Komitetu Głównego oraz Nagrodę im. dr. Zenona Kosickiego.
Jako laureat olimpiady Nikodem jest zwolniony z egzaminów pisemnych potwierdzających kwalifikacje w zawodzie i może być także zwolniony w części lub w całości z egzaminów wstępnych do szkół wyższych na kierunek zgodny z profilem olimpiady. Za swój wysiłek został również uhonorowany nagrodami rzeczowymi.
Opiekunem merytorycznym ucznia była nauczycielka Alina Matejczuk, a wsparciem w przygotowaniach do olimpiady służyła również Irena Wasik.
GRATULUJEMY!
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS