A A+ A++

Król zdrowia i czerwieni – burak. Co zawiera to warzywo?

Zobacz również:

Burak pojawił się w Polsce już w XVI wieku. Pierwsze uprawiane warzywa były wykorzystywane głównie jako warzywo liściaste (tzw. burak liściowy), a korzeń nie odgrywał wtedy tak istotnej roli. Z czasem zaczęto jednak doceniać także i bulwy, które wykorzystywano w kuchni, m.in. do przygotowywania zakwasu na barszcz czerwony.

Dość szybko zdano sobie sprawę z walorów nie tylko smakowych, ale i zdrowotnych tego warzywa. W buraku znajdziemy bowiem skarbnicę witaminy C, kwasu foliowego, witamin B6, A, K, żelaza, potasu, magnezu, wapnia czy fosforu. Buraki mają także błonnik, czy przeciwutleniacze, takie jak betalainę i betaninę, a także azotany i cenne flawonoidy.

Zakwas z buraków i jego moc. Jelita i odporność tylko na tym zyskają

Zakwas buraczany jest zbawienny dla naszych jelit 123RF/PICSEL

Zakwas, prócz wymienionych witamin i minerałów, a także związków chemicznych, zawiera również probiotyki, czyli dobroczynne bakterie wspomagające układy pokarmowy i odpornościowy. Dodatkowo probiotyki wspomagają florę bakteryjną jelit, co korzystnie wpływa na trawienie oraz wchłanianie składników odżywczych. Regularne picie zakwasu pomaga zapobiegać problemom trawiennym, takim jak zaparcia czy wzdęcia. Dzięki wysokiej zawartości witaminy C i probiotyków, zakwas wzmacnia naszą odporność i pomaga organizmowi w walce z infekcjami.

Nie od dziś także wiadomo, że zdrowie całego organizmu ściśle powiązane jest ze zdrowymi jelitami. Szacuje się bowiem, że około 70-80 proc. układu odpornościowego znajduje się właśnie tam. Funkcjonowanie jelit i ich mikroflory (mikrobiomu) odgrywa fundamentalną rolę w utrzymaniu zdrowia i obrony organizmu przed patogenami.

Jeżeli już mowa o układzie odpornościowym, trudno nie wspomnieć tu o przygotowaniu naszego ciała do okresu jesienno-zimowego, gdy najczęściej borykamy się z osłabieniem odporności. Wówczas częściej pojawiają się przeziębienie, grypa, czy też choroby związane właśnie z układem pokarmowym.

Dlatego tak ważne może okazać się przyjmowanie zakwasu z buraka, zawierającego probiotyki, które mają za zadanie wspierać prawidłowe funkcjonowanie mikrobiomu, co w konsekwencji pozytywnie wpływa na cały układ odpornościowy.

Zimą czarna herbata idealnie komponuje się z imbirem, kardamonem i czarnym pieprzem. Rozgrzewa i podnosi odporność organizmuNewseria Lifestyle/informacja prasowa

INTERIA.PL

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?

Dołącz do nas … czytaj dalej
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułДощі та грози: що прогнозують синоптики на 15 вересня
Następny artykułDlaczego do samolotu wsiada się z lewej strony? To wcale nie przypadek. Wszystko przez statki