A A+ A++

Te owoce to jeden ze zwiastunów najcieplejszej pory roku w Polsce.

REKLAMA

Poziomki to byliny z gatunku różowatych. W Polsce występują trzy rodzaje owoców rosnących dziko: to poziomka pospolita, twardawa i wysoka.

Pan Robert pochwalił się poziomkami zebranymi w okolicach Kuźnicy.

Skąd taka nazwa dla poziomek? Otóż stąd, że roślina ta rozpościera się „po ziemi”. Z czasem „poziemka” zamieniła się w poziomkę właśnie.

Poziomki owocują w czerwcu i w lipcu. Są to bardzo aromatyczne owoce o charakterystycznym smaku. Spotykać je można w nasłonecznionych lasach i na ich obrzeżach. Rośliny osiągają wysokość do 30 cm, posiadają bezlistne rozłogi w węzłach ukorzeniające się. Liście tworzą różyczkę, są długoogonkowe, owłosione, złożone. Kwiaty poziomek są pięciokrotne, białe, obupłciowe, płatki okrągłe, występują liczne słupki i pręciki. Owoc poziomki jest mięsisty, czerwony, pozorny, wydający zapach, z licznymi niełupkami.

Poziomki są jadalne, jednak przed spożyciem z lasu należy je umyć. Kiedy jesteśmy w terenie, wystarczy przepłukanie wodą mineralną. Jedzenie nieopłukanych owoców leśnych może skończyć się bardzo przykrą chorobą, zwaną bąblowicą, którą wywołują tasiemce.

dojlidy.bialystok.lasy.gov.pl
opr. (orj)

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykuł“Rosja jednocześnie popełnia ekocyd i ludobójstwo narodu ukraińskiego”
Następny artykułPół tysiąca rowerzystów na rajdowym szlaku!