Te owoce to jeden ze zwiastunów najcieplejszej pory roku w Polsce.
REKLAMA
Poziomki to byliny z gatunku różowatych. W Polsce występują trzy rodzaje owoców rosnących dziko: to poziomka pospolita, twardawa i wysoka.
Pan Robert pochwalił się poziomkami zebranymi w okolicach Kuźnicy.
Skąd taka nazwa dla poziomek? Otóż stąd, że roślina ta rozpościera się „po ziemi”. Z czasem „poziemka” zamieniła się w poziomkę właśnie.
Poziomki owocują w czerwcu i w lipcu. Są to bardzo aromatyczne owoce o charakterystycznym smaku. Spotykać je można w nasłonecznionych lasach i na ich obrzeżach. Rośliny osiągają wysokość do 30 cm, posiadają bezlistne rozłogi w węzłach ukorzeniające się. Liście tworzą różyczkę, są długoogonkowe, owłosione, złożone. Kwiaty poziomek są pięciokrotne, białe, obupłciowe, płatki okrągłe, występują liczne słupki i pręciki. Owoc poziomki jest mięsisty, czerwony, pozorny, wydający zapach, z licznymi niełupkami.
Poziomki są jadalne, jednak przed spożyciem z lasu należy je umyć. Kiedy jesteśmy w terenie, wystarczy przepłukanie wodą mineralną. Jedzenie nieopłukanych owoców leśnych może skończyć się bardzo przykrą chorobą, zwaną bąblowicą, którą wywołują tasiemce.
dojlidy.bialystok.lasy.gov.pl
opr. (orj)
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS