A A+ A++

Najważniejsze informacje (kliknij, aby przejść)

Miejska Farma powstała na terenie Stacji Badawczo-Dydaktycznej Uniwersytetu Przyrodniczego na Swojczycach i to właśnie uczelnia jest odpowiedzialna za uprawę – jej eksperci czuwają nad tym, by wszystko szło jak należy, a plony miały wysoką jakość.

Na Farmę przeznaczono na razie pole o powierzchni ok. 6 ha, ale w przyszłości może się ona powiększyć nawet do 30 ha. Teraz, w pierwszym roku działania, Miejska Farma wykorzystuje  2,5 ha. Niewiele? Tylko pozornie. Z takiego areału uzyskać można nawet 70 ton warzyw! Koszt działalności Farmy to około 1 mln złotych rocznie, z czego połowa tej kwoty pochodzi ze środków zewnętrznych.

Kto zyska dzięki Miejskiej Farmie?

Dzięki Miejskiej Farmie zyskają:

  • dzieci chodzące do żłobków, które będą miały dostęp do świeżych, pełnowartościowych produktów, co jest fundamentem ich zdrowego rozwoju,
  • osoby potrzebujące wsparcia (m.in. seniorzy i uchodźcy), które dostaną posiłki z nadwyżek warzyw,
  • osoby zagrożone wykluczeniem społecznym, które pracując w polu, zdobywają kompetencje zwiększające ich szanse na rynku pracy,
  • środowisko, ponieważ na Farmie stosowane są metody uprawy, które nie szkodzą planecie.

Z ogromną radością i dumą ogłaszam inaugurację pierwszej w Polsce Miejskiej Farmy, która powstała we Wrocławiu. To innowacyjne przedsięwzięcie jest dowodem na nasze zaangażowanie w promowanie zdrowego stylu życia i ekologii. Wrocław zawsze był miastem innowacji i postępu. Wierzę, że nasz projekt stanie się wzorem do naśladowania dla innych miast w Polsce.

Jacek Sutryk, prezydent Wrocławia

Kliknij, aby powiększyć

fot. Grzegorz Rajter
Farma Miejska z eko warzywami dla najmłodszych wrocławian. Na zdjęciu od lewej: Katarzyna Szymczak-Pomianowska, dyrektorka Departamentu Zrównoważonego Rozwoju, Ewa Żmuda, dyrektorka Wrocławskiego Centrum Integracji, Jacek Sutryk, prezydent Wrocławia

Jak działa farma? Tu nic się nie zmarnuje!

Ziemniaki, buraki, dynie i cukinie na razie rosną i z dnia na dzień są coraz większe. Gdy już będą nadawały się do jedzenia, będą raz w tygodniu trafiać do 16 żłobków wrocławskich  publicznych, wchodzących w skład Wrocławskiego Zespołu Żłobków.

Za transport – oczywiście samochodem elektrycznym, by ograniczyć emisję CO2 – odpowiedzialna będzie Fundacja Mniej Więcej, wybrana przez miasto w drodze otwartego konkursu ofert dla NGO-sów.

Fundacja zajmie się także zagospodarowywaniem wszelkich nadwyżek, a już teraz wiadomo, że można się ich spodziewać.

– Na pewno się nie zmarnują: jesteśmy szefami kuchni i od dwóch lat we współpracy z miastem przygotowujemy codziennie około 200 posiłków dla osób, które potrzebują wsparcia, w tym wrocławskich seniorów i uchodźców – mówi Tomasz Wencek z Fundacji Mniej Więcej.

Farma i szansa na nowy start

W projekcie bierze udział 20 osób, które z różnych przyczyn znalazły się w trudnej sytuacji życiowej.

Osoby zagrożone wykluczeniem pracują na farmie pod opieką ekspertów z Uniwersytetu Przyrodniczego oraz instruktorów z Wrocławskiego Centrum Integracji. Zdobywają umiejętności i kwalifikacje zawodowe, które pozwolą im w przyszłości powrócić na rynek pracy i usamodzielnić się ekonomicznie. Każda z nich korzysta także ze wsparcia psychologa i doradcy zawodowego.

Ewa Żmuda, zastępczyni dyrektora Wrocławskiego Centrum Integracji

Program aktywizacji społeczno-zawodowej osób zagrożonych wykluczeniem społecznym jest na Farmie realizowany we współpracy z Departamentem Spraw Społecznych i Wrocławskim Centrum Integracji.

Innowacja na skalę krajową

– To, na co należy zwrócić uwagę, to szeroko pojęta cyrkularność tego projektu: zdrowe uprawy, w których produkcję zaangażowane są osoby wykluczone zawodowo, trafią na stoły wrocławskich żłobków, natomiast nadwyżki zagospodaruje partner NGO Fundacja Mniej Więcej. W ten sposób nic się nie zmarnuje. Będziemy też rozwijali strefę edukacyjną, do której wraz z naszym partnerem, firmą InPost, zaprosimy dzieci i młodzież szkolną. Nasz model organizacji farmy jest absolutnie innowacyjny na skalę krajową – podkreśla Katarzyna Szymczak-Pominanowska, dyrektorka Departamentu Zrównoważonego Rozwoju UM

Miejska Farma – projekt, który łączy

Projekt realizowany jest przez Departament Zrównoważonego Rozwoju we współpracy z Uniwersytetem Przyrodniczym we Wrocławiu, a także: Departamentem Spraw Społecznych UMW, Wrocławskim Centrum Integracji, Wrocławskim Zespołem Żłobków, Biurem Współpracy z Uczelniami Wyższymi UMW, Fundacją Mniej Więcej oraz partnerem biznesowym – firmą InPost, która wspierać będzie działania edukacyjne.

Kliknij, aby powiększyć

Powiększ obraz: Projekt Farma Miejska jest realizowany jest przez Departament Zrównoważonego Rozwoju we współpracy z Uniwersytetem Przyrodniczym we Wrocławiu, a także: Departamentem Spraw Społecznych UMW, Wrocławskim Centrum Integracji, Wrocławskim Zespołem Żłobków, Biurem Współpracy z Uczelniami Wyższymi UMW, Fundacją Mniej Więcej oraz partnerem biznesowym – firmą InPost, która wspierać będzie działania edukacyjne.
fot. Grzegorz Rajter
Projekt Farma Miejska jest realizowany jest przez Departament Zrównoważonego Rozwoju we współpracy z Uniwersytetem Przyrodniczym we Wrocławiu, a także: Departamentem Spraw Społecznych UMW, Wrocławskim Centrum Integracji, Wrocławskim Zespołem Żłobków, Biurem Współpracy z Uczelniami Wyższymi UMW, Fundacją Mniej Więcej oraz partnerem biznesowym – firmą InPost, która wspierać będzie działania edukacyjne.

Cele projektu:

  • Osiągnięcie korzyści społecznych poprzez reintegrację i aktywizację osób zagrożonych wykluczeniem.
  • Budowanie bezpieczeństwa żywnościowego poprzez sukcesywne zwiększanie udziału lokalnej produkcji żywności w systemie żywnościowym miasta, zabezpieczenie dostaw lokalnej żywności do jednostek miejskich oraz zapobieganie marnowaniu pożywienia.
  • Osiągnięcie korzyści środowiskowych poprzez zapobieganie zanieczyszczeniom; skrócenie łańcuchów dostaw wraz z minimalizacją śladu węglowego oraz promowanie rolnictwa ekologicznego. Ochrona bioróżnorodności i ekosystemów.
  • Wsparcie edukacji w obszarze zrównoważonego rozwoju i zwiększenie świadomości mieszkańców w zakresie systemu żywnościowego – zrównoważonej produkcji, obrotu i konsumpcji żywności. 
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułAwaria poznańskich koziołków. Naprawa zajmie więcej czasu niż początkowo przewidywano
Następny artykułTajemnicze struktury u wybrzeży USA. Naukowcy szukają odpowiedzi