A A+ A++

Ilość porcji: 4

Czas: 30 minut

Poziom ostrości: 1

 

Składniki:

2 łyżki uprażonego Sezamu Białego House of Asia

2 świeże piersi z kaczki

 

Marynata:

3 łyżki Sosu Sojowego Grzybowego House of Asia

1 łyżeczka Pasty z imbiru House of Asia lub 2 cm startego korzenia imbiru

1 łyżeczka Przyprawy do kuchni chińskiej lub japońskiej House of Asia

2 łyżki posiekanej kolendry

2 łyżki oliwy z oliwek

 

Sos: 

1 łyżeczka Pasty z imbiru House of Asia lub 2 cm startego korzenia imbiru

1 łyżka miodu

1 pomarańcza pokrojona w cząstki (bez błonek)

250 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy

1 mała cebula pokrojona w kostkę

1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej wymieszana z odrobiną wody

 

Sposób przygotowania: 

  1. Piersi kaczki osusz na ręczniku papierowym. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki marynaty. Skórę piersi ponacinaj w kratkę, a drugą stronę mięsa natrzyj przygotowaną marynatą. Zostaw w lodówce na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
  2. Mięso delikatnie wytrzyj z nadmiaru marynaty i połóż na patelni skórą do dołu, smaż na średnim ogniu do uzyskania złotego koloru, potem przełóż na drugą stronę i smaż kolejne kilka minut. Następnie przełóż piersi do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 6-8 minut. Po tym czasie wyjmij i pozostaw do odpoczynku na 5-6 minut. (Soki wytopione ze smażenia i pieczenia zostaw do sosu).
  3. Przygotuj sos: w rondelku podgrzej miód, dodaj cebulę, pastę z imbiru i smaż 2-3 minuty. Następnie dodaj soki pozostałe z pieczenia mięsa oraz wyciśnięty sok z pomarańczy. Całość gotuj 5 minut i dodaj cząstki z pomarańczy. Na koniec zagęść sos skrobią ziemniaczaną.
  4. Pierś z kaczki pokrój w plastry, polej przygotowanym sosem i udekoruj sezamem.

 

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp
Poprzedni artykułPierogi z grzybami i kapustą
Następny artykułBarbórka w Kopalni Soli Bochnia: odznaczenia, awanse i podziękowania DUŻO ZDJĘĆ, LISTA