Biała kiełbasa jest nazywana królową polskich stołów. Bez niej trudno wyobrazić sobie np. Wielkanoc. Serwowana na zimno lub ciepło, parzona, czasem zasmażana, podawana w żurku czy białym barszczu – po prostu musi znaleźć się na każdym stole.
Jest ceniona w każdym zakątku Polski, a zwłaszcza w Wielkopolsce, gdzie od 2007 roku znajduje się na liście produktów tradycyjnych. Jest również kulinarnym rarytasem za naszą zachodnią granicą, a jeden z masarzy z Bawarii stworzył nawet muzeum tego mięsnego przysmaku. Biała kiełbasa zwykle jest serwowana jako osobne danie, ale można z niej zrobić farsz, który będzie składnikiem wielu innych potraw. Jedną z nich są oryginalne pierogi, które mogą znaleźć się na świątecznym stole.
Farsz:
- 5 sztuk surowej białej kiełbasy,
- 3-4 ząbki czosnku,
- czosnek niedźwiedzi, majeranek, sól, pieprz.
Ciasto:
- 500 dag mąki,
- 250 ml gorącej wody,
- 100 ml oleju.
Sos:
- małe opakowanie śmietany 18 proc.,
- 2-3 łyżeczki chrzanu,
- garść namoczonych wcześniej i zblendowanych rodzynek.
Składniki na ciasto mieszamy do uzyskania gładkiej masy i odkładamy. Białą kiełbasę wyjmujemy z jelita do miski. Dodajemy czosnek, majeranek, sól, pieprz i czosnek niedźwiedzi. Dolewamy szklankę ciepłej wody i mieszamy. Ciasto wałkujemy, wycinamy, nadziewamy farszem. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie aż do ich wypłynięcia. Wszystkie składniki sosu mieszamy i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Pierogi podajemy z sosem.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS