A A+ A++

Biała kiełbasa jest nazywana królową polskich stołów. Bez niej trudno wyobrazić sobie np. Wielkanoc. Serwowana na zimno lub ciepło, parzona, czasem zasmażana, podawana w żurku czy białym barszczu – po prostu musi znaleźć się na każdym stole.

Jest ceniona w każdym zakątku Polski, a zwłaszcza w Wielkopolsce, gdzie od 2007 roku znajduje się na liście produktów tradycyjnych. Jest również kulinarnym rarytasem za naszą zachodnią granicą, a jeden z masarzy z Bawarii stworzył nawet muzeum tego mięsnego przysmaku. Biała kiełbasa zwykle jest serwowana jako osobne danie, ale można z niej zrobić farsz, który będzie składnikiem wielu innych potraw. Jedną z nich są oryginalne pierogi, które mogą znaleźć się na świątecznym stole.

Farsz:

  • 5 sztuk surowej białej kiełbasy,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • czosnek niedźwiedzi, majeranek, sól, pieprz.

Ciasto:

  • 500 dag mąki,
  • 250 ml gorącej wody,
  • 100 ml oleju.

Sos:

  • małe opakowanie śmietany 18 proc.,
  • 2-3 łyżeczki chrzanu,
  • garść namoczonych wcześniej i zblendowanych rodzynek.

Składniki na ciasto mieszamy do uzyskania gładkiej masy i odkładamy. Białą kiełbasę wyjmujemy z jelita do miski. Dodajemy czosnek, majeranek, sól, pieprz i czosnek niedźwiedzi. Dolewamy szklankę ciepłej wody i mieszamy. Ciasto wałkujemy, wycinamy, nadziewamy farszem. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie aż do ich wypłynięcia. Wszystkie składniki sosu mieszamy i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Pierogi podajemy z sosem.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułPogadaj, nie wpadaj!
Następny artykułKrótki sezon