A A+ A++

Z pewnością macie sprawdzone przepisy na dania wigilijne i świąteczne, ale zawsze warto poznać coś nowego lub porównać z tym, co już znamy. Joanna Cebula z Muzeum Ziemi Prudnickiej z dwoma dzielnymi pomocnikami pokazują w filmie jak przygotować pyszne pierniki według przepisu jej babci.

Film zainspirowany został książką pt. „Śląski tygiel kulinarny”, która powstała między innymi dzięki wspomnieniom Róży Zgorzelskiej z Biedrzychowic, regionalistki i gospodyni Farskiej Stodoły (w filmie jest jej wypowiedź). Publikacja dostępna jest bezpłatnie w Muzeum Ziemi Prudnickiej oraz w Powiatowym Muzeum Ziemi Głubczyckiej.

Po przygotowaniu pierników czas na muzykę. Natalia Rygiel i Olivier Gryc śpiewają kolędę ze śpiewnika Karola Miarki.

Przypominamy również, że w aktualnym, świątecznym wydaniu „Tygodnika Prudnickiego” (tu kupisz e-wydanie) znaleźć można przepis na wigilijnego „tatara” ze śledzia. Danie proponują: Agnieszka Wilk i Agnieszka Chudy.

(fot. TP)
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułDodatkowy odbiór odpadów 26 grudnia
Następny artykułDwie kolizje w tym samym czasie