A A+ A++

Zapisz jako PDF

Tekst i zdjęcie:

Pyszne pierniczki z miodem i przyprawami

  • Czas przygotowania: do 1 godziny
  • Stopień trudności: Łatwe
  • Pora dnia: Przekąska
  • Sposób przygotowania: pieczone
  • Liczba porcji: więcej
  • idealne dla dzieci
  • Na Boze Narodzenie

Składniki:
  • miód, 100 g
  • kakao, 1 łyżk.
  • przyprawa do pierników, 1 łyżk.
  • soda oczyszczona, 1 łyżk.
  • cukier puder, 50 g
  • jajka, 2 szt.
  • masło, 100 g
  • mąka żytnia, 100 g
  • mąka orkiszowa , 300 g
  •  
Sposób przygotowania

Rozpuść masło i lekko podgrzej miód, żeby nadać mu formę płynną. Wymieszaj wszystkie składniki łyżką. Ciasto będzie mocno klejące ze względu na zawartość miodu ale nie przejmujcie się tym. Obsypcie blat lub stolnicę małą ilością mąki i wyjmijcie na nią ciasto. Rozwałkujcie na grubość około 4-5 mm (nie za cienko) i wycinajcie kształty. Wstawcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 8-10 minut. Udekorujcie wg uznania.  

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułKolejne Black Hawki z Mielca dla Wojska Polskiego [VIDEO]
Następny artykułMała księgowość jako oprogramowanie w nowoczesnych systemach online