Surfinie nie bez powodu są nazywanie “królowymi balkonów”. Piękne kwiaty ożywiają dom wspaniałym kolorami. Każdy właściciel tych roślin chciałby cieszyć się ich wspaniałymi kwiatami jak najdłużej. Okazuje się, że rośliny mogą kwitnąć aż do jesieni, jeśli zastosujemy domowy nawóz do surfinii, w dodatku nie musimy wydawać na niego pieniędzy, bo przygotujemy go z popularnego, kuchennego odpadku.
Odpadek, o którym mowa to skórka z banana. Najpopularniejszym sposobem jej wykorzystania jest moczenie bananowych pozostałości w wodzie. Jednak domowy nawóz do surfinii może przybrać także inną postać – mączki bananowej. Jak przygotować go przygotować?
Po obraniu bananów dokładnie myjemy skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie zostawiamy je do wyschnięcia na papierze śniadaniowym w słonecznym, suchym i przewiewnym miejscu. Jeśli chcemy przyśpieszyć suszenie, możemy skorzystać także z piekarnika lub suszarki do owoców i grzybów. Gdy kawałki są już suche, wrzucamy je do malaksera, blendujemy bądź rozgniatamy w moździerzu. Powstaje w ten sposób mączka bananowa, którą możemy wykorzystać do zasilania roślin.
Zobacz również: Wrzuć do doniczki, gdy marnieją. Paprotki uwielbiają czarne kawałki
Mączkę bananową przesypujemy na suchego słoika i zakręcamy. Następnie raz w miesiącu mieszamy domowy nawóz do sur … czytaj dalej
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS