Dziesiąta edycja Nocnego Gotowania w restauracji WIDOK w Bukowinie Tatrzańskiej cieszyła się dużym zainteresowaniem wśród lokalnych miłośników wykwintnej kuchni. Pięciu mistrzów kuchni przygotowało siedmiodaniową kolację degustacyjną. Na talerzach pojawiły się tradycyjne i znane produkty, ale w niezwykłych aranżacjach. Restauracja po raz kolejny przygotowała dla swoich gości coś wyjątkowego.
W wieczornym menu znalazły się: amuse bouche, tatar z kaszubskiego pstrąga, łódzkie prażoki, jesiotr, sorbet, kaczka z botwiną, a na deser bułeczka drożdżowa oraz Petit Fours. Smaki i aromaty potrwa podkreślały wina serwowane do każdego dania – włoskie, hiszpańskie i francuskie.
Dla jednych odkryciem był dressing z liści nasturcji, dla innych sorbet z limonki z wyciągiem z kosodrzewiny, dla kolejnych tradycyjne łódzkie prażoki faszerowane nóżkami wieprzowymi.
Wszystko, oczywiście, w eleganckiej oprawie, piękne podane, z obsługą kelnerską na najwyższym poziomie. Warto czasami wziąć udział w takim wydarzeniu, choćby po to, aby przypomnieć sobie, że istnieje coś takiego jak kuchnia na naprawdę wysokim poziomie. I nie chodzi tylko o wysokość nad poziom morza, jak w przypadku bukowiańskiej restauracji.
Ten wieczór pysznie zapisał się w pamięci gości.
r/
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS