A A+ A++

Dziesiąta edycja Nocnego Gotowania w restauracji WIDOK w Bukowinie Tatrzańskiej cieszyła się dużym zainteresowaniem wśród lokalnych miłośników wykwintnej kuchni. Pięciu mistrzów kuchni przygotowało siedmiodaniową kolację degustacyjną. Na talerzach pojawiły się tradycyjne i znane produkty, ale w niezwykłych aranżacjach. Restauracja po raz kolejny przygotowała dla swoich gości coś wyjątkowego.

Szefowie kuchni, wielokrotnie nagradzani laureaci konkursów, kucharze ceniący tradycyjną i eksperymentalną kuchnię, pozwolili swoim gościom wyruszyć w kulinarną podróż przez najlepsze smaki Polski, od Kaszub po Podhale. Szef bukowiańskiej restauracji Marcin Gruszka i jego goście – Tomasz Ziółkowski, Maciej Hippler, Bartosz Peter oraz gość specjalny Dawid Grucel – zaskoczyli ich swoimi kulinarnymi propozycjami.

W wieczornym menu znalazły się: amuse bouche, tatar z kaszubskiego pstrąga, łódzkie prażoki, jesiotr, sorbet, kaczka z botwiną, a na deser bułeczka drożdżowa oraz Petit Fours. Smaki i aromaty potrwa podkreślały wina serwowane do każdego dania – włoskie, hiszpańskie i francuskie.

Dla jednych odkryciem był dressing z liści nasturcji, dla innych sorbet z limonki z wyciągiem z kosodrzewiny, dla kolejnych tradycyjne łódzkie prażoki faszerowane nóżkami wieprzowymi.

Wszystko, oczywiście, w eleganckiej oprawie, piękne podane, z obsługą kelnerską na najwyższym poziomie. Warto czasami wziąć udział w takim wydarzeniu, choćby po to, aby przypomnieć sobie, że istnieje coś takiego jak kuchnia na naprawdę wysokim poziomie. I nie chodzi tylko o wysokość nad poziom morza, jak w przypadku bukowiańskiej restauracji.

Ten wieczór pysznie zapisał się w pamięci gości.

r/

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułSzymański ocenił nową taktykę Probierza
Następny artykułOgromne promocje na mięso w Lidlu! Akcja limitowana czasowo