A A+ A++

Serdecznie zapraszam na piątą edycję Festiwalu Żywności Wolnej od GMO prosto od Rolnika, który organizuje Stowarzyszenie Rolników i Konsumentów Kukiz’ 15 wraz z Posłem Jarosławem Sachajko. Wydarzenie zostało objęte honorowym patronatem Prezydenta miasta Zamość, Andrzeja Wnuka. Festiwal będzie miał miejsce 29 sierpnia 2020 roku od godziny 9:00 na Rynku Wielkim w Zamościu. Nasze wydarzenie służy krzewieniu proekologicznych postaw wśród mieszkańców regionu, poprzez bogaty program merytoryczny pragniemy uświadamiać ludzi, że są tym, co jedzą. Chcemy pokazać, jak odżywiać się zdrowo, jak rozsądnie wzbogacać swoją dietę w produkty warzywne i owocowe, wzmacniając tym samym swą odporność.

Wszyscy odwiedzający w tym czasie stoiska znajdujące się na Rynku Wielkim, będą mieli możliwość nabycia świeżych i nieprzetworzonych produktów bezpośrednio od rolnika, swojskich wędlin, ciast bez polepszaczy, zdrowego chleba na dobroczynnym zakwasie, zjawiskowych produktów rękodzielniczych, miodów, produktów konopnych, zwłaszcza olejków CBD. Pyszne potrawy i wypieki, które przywiodą na myśl wspomnienia tradycyjnej babcinej kuchni przygotują Panie z Kół Gospodyń Wiejskich w Gminie Tomaszów Lubelski ze wsi Pasieki, Szarowola i Jezierni.

Ponadto będziemy mieli możliwość wsłuchania się w głos osób z branży rolniczej i konopnej.

Prelekcję o tym, jak funkcjonuje Kannabidiol w polskim prawie, wygłosi ekspert policyjny, biegły sądowy, dr Andrzej Kwaśnica – znany branży konopnej. Pan Kwaśnica wskaże, jakie są możliwości biznesowe płynące z konopi. Na koniec opowie nam o prawnych aspektach uprawy konopi.

O wpływie syntetycznych pestycydów na zdrowie człowieka opowie nam prof. Leszek Woźniak, Kierownik Katedry Przedsiębiorczości, Zarządzania i Ekoinnowacyjności z Politechniki Rzeszowskiej. Profesor w ramach dyskusji panelowej odpowie na pytania zainteresowanych oraz przedstawi swój wkład w Europejski Program Redukcji Zużycia Pestycydów.

Grzegorz Sacharuk ze Stowarzyszenia Polska Wolna od GMO opowie o realnym niebezpieczeństwie, jakie stanowi wprowadzenie do Polski żywności genetycznie modyfikowanej, skupi się zwłaszcza na aspekcie zdrowotnym i ryzyku, jakie niesie spożywanie żywności wyprodukowanej na bazie GMO.

O zbawiennym wpływie kannabidiolu na zdrowie człowieka opowie nam Jolanta Różycka – biolożka, biochemiczka, propagatorka leczniczego stosowania konopi w Polsce, która prowadzi cykl wykładów “Konopie na zdrowie”. Nadto Pani Różycka zaprosi nas do degustacji zupy z konopi, którą samodzielnie ugotuje. Każdy chętny otrzyma próbkę „dobrej na wszystko” soli konopnej. Pani Jolanta Różycka jest konsultantką naukową ds. konopi w Firmie OLIHEMP, jak również współzałożycielką Polskiego Stowarzyszenia Producentów i Przetwórców Konopi, Liderką “Forum roślin zielarskich i terapii naturalnych”.

Aleksandra Wojtyna


HARMONOGRAM:

11:00 – Uprawa konopi w świetle polskiego prawa
12:00 – Konkurs dla dzieci z atrakcyjnymi nagrodami
13:00 – Rolnictwo wolne od syntetycznych pestycydów
14:00 – Ryzyko związane z wprowadzeniem GMO
15:00 – Kulinarne zastosowania konopi i ich wpływ na zdrowie człowieka

Więcej szczegółów na plakacie

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułPierwsza potwierdzona reinfekcja Covid-19 w USA
Następny artykułMistrz Grecji w tenisie stołowym zagra w Zamościu